Help! Mijn kind wordt gepest!

13 Oct 2018

Niet lang geleden was het de week tegen pesten. Landelijk werd er veel aandacht aan besteedt door verschillende campagnes en vooral veel sociale media berichten. Door al deze berichten lijkt het bijna of er de laatste jaren meer gepest wordt. 

 

Waarom is pesten nu complexer?

Pesten is een hardnekkig probleem. Moeilijk om erdoorheen te breken, maar iets van alle tijden. Wat het in dit tijdperk complexer maakt, is de komst van sociale media. Ik ben zelf al op een leeftijd waarvan ik kan zeggen dat wij vroeger een draaischijftelefoon hadden. Je was thuis of je was er niet. En was je er niet, was je gewoonweg niet te bereiken. Mijn vader kreeg op een gegeven moment één van de eerste mobiele telefoons, maar je hield er zowaar een hernia aan over als je ermee belde. Het was een enorm groot ding en de batterij was 10 keer groter en zwaarder dan nu. Meer dan bellen en ermee gebeld worden, kon je niet. 

 

Nu zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd al een mobiel. Vaak omdat ouders toch nog grip willen hebben en houden op waar hun kinderen zijn en wat ze aan het doen zijn. Maar de gevaren zijn er. En die zijn voor de jonge kinderen moeilijk te overzien. 

 

Goed. We hebben het dus nu over het ‘ouderwetse’ pesten of gepest worden, gewoon rechtstreeks dus, én over het digitale pesten: via sociale media. En dat hoeft niet alleen via een mobiel te zijn, het kan óók via Facebook, Instagram en Snapchat. Hoe gaan we hiermee om als ouder? Kunnen we het voorkomen? 

 

Feiten over pesten

In 2016 gaf 10 procent van de basisschoolleerlingen aan dat zij slachtoffer zijn geweest van pesten. Hiervan gaf bijna 8 procent aan maandelijks gepest te zijn en bijna 3 procent wekelijks. Ruim 67 procent van de basisschool leerlingen geeft aan persoonlijk gepest te zijn, bij 7 procent gaat het om cyberpesten (bron: stoppestennu). Of kinderen nou op de ‘ouderwetse’ manier gepest worden of via sociale media; kinderen kunnen hier last van krijgen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn (bijvoorbeeld, hoofdpijn en/of buikpijn), maar ook minder of geen zin meer hebben om naar school te gaan, zich minder kunnen concentreren of angstig worden. Serieuze klachten dus. 

 

9 Tips voor ouders van kinderen die gepest worden

Hierbij enkele tips hoe je ermee om kunt gaan als je (het vermoeden hebt dat je) kind gepest wordt: 

 

 • Vraag je kind of hij met je wilt praten over wat er gebeurt is/kan zijn. Probeer geen suggestieve vragen te stellen. Kinderen praten het meest als ze met een activiteit bezig zijn, bijvoorbeeld tijdens een spel, een potje voetbal, op de trampoline of tijdens een rondje fietsen. 

 • Hoe moeilijk het ook is, blijf rustig. Pesten is een complex probleem en dient goed aangepakt te worden. 

 • Neem je kind serieus en probeer je kind gerust te stellen. 

 • Geef aan dat jullie (samen) gaan proberen om het pesten te stoppen. Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt door aan te geven dat je je kind overal bij zal betrekken. 

 • Neem contact op met de school van je kind. De juf/meester van je kind inlichten is zeker handig omdat hij/zij je kind goed in de gaten kan houden. Alle scholen zijn sinds enkele jaren verplicht om een anti-pestprotocol en een aandachtsfunctionaris pesten te hebben, je kunt hier gerust naar vragen. Kinderen dienen zich veilig te voelen op school, en dit is ook het streven van een school. Betrek zo goed als het kan dus de school van je kind erbij. 

 • Sommige kinderen hebben baat bij een weerbaarheidstraining of een sociale vaardigheidstraining. Deze worden soms vanuit de school of via de GGD of het wijk/jeugdteam in je gemeente aangeboden. 

 • Stimuleer het zelfvertrouwen van je kind door leuke activiteiten of sporten te doen met je kind waarvan je weet dat je kind daar goed in is. 

 • Heeft je kind een mobiel? Houd deze goed in de gaten. Als ouder is het sowieso belangrijk om te weten op welke platformen je kind actief is en hier zicht op te houden. Geef dit ook aan bij je kind; je wilt dat je kind veilig is en zich veilig voelt. 

 • Wil je extra advies? Dan kan je bij de GGD-verpleegkundige of bij een opvoedadviseur terecht voor laagdrempelig advies. 

 

Is jouw kind wel eens gepest? Wat deed jij toen?

 

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen.

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355