Help ik verlies mijn geduld!

10 May 2017

Iedereen kent de uitspraak ‘Geduld is een schone zaak’. Maar ja, geduldig blijven is makkelijker gezegd dan gedaan na een aantal slapeloze nachten en een baby die zijn bord wéér omkiept of een peuter die keer op keer vraagt: ‘Waarom?’ Toch is het erg belangrijk om je geduld te bewaren. Wist je dat kinderen van geduldige ouders zelf ook veel geduldiger zijn? Ik geef vandaag 5 tips:

 

1. Vraag jezelf af waarom je zo weinig geduld hebt

Is het echt de schuld van je kind? Of ben je bang dat je straks te laat op je werk komt? Ben je boos op jezelf, omdat je je kleuter niet alleen had moeten laten met je nieuwe lippenstift? Of ben je eigenlijk boos op iemand anders en wil je het afreageren op je kind? Als je hier het antwoord op weet, is de kans groot dat je alweer een beetje rustiger kunt reageren.

 

2. Neem even afstand

Loop even naar de keuken of naar buiten, drink even een glas water en haal even diep adem. Zeg een paar keer tegen jezelf dat de situatie vanzelf weer voorbij gaat en dat je heel veel van je kind/partner/moeder/vrienden houdt. Als je weer een beetje tot rust bent gekomen, kun je de situatie weer veel beter aan!

 

3. Zorg goed voor jezelf

De kans is groot dat als je goed in je vel zit en uitgerust bent, je veel meer geduld voor je kinderen op kunt brengen. Laat je kinderen dus gewoon af en toe achter bij je partner of bij de oppas en ga lekker uit eten, naar de sauna of naar het theater. Je hoeft je hier echt niet schuldig over te voelen, want dit is indirect alleen maar goed voor je kinderen.

 

4. Biedt je excuses aan en maak het weer gezellig

Ben je toch je geduld verloren? Geef dan gewoon toe dat je beter op een andere manier gereageerd had kunnen hebben en leg uit waarom dit niet lukte. Probeer de draad daarna weer op te pakken en het weer gezellig te maken door bijvoorbeeld samen even wat leuks te gaan doen.

 

5. Geen enkele ouder is perfect!

Elke ouder verliest wel eens zijn of haar geduld. Voor een enkele keer is dit helemaal niet zo erg. Het heeft in ieder geval weinig zin om je hier nog lang schuldig over te voelen. Kinderen voelen dit vaak aan wat uiteindelijk voor nog een vervelende situatie kan zorgen. Dus onthoud: je hoeft niet altijd een 10 te scoren, een zesje is soms echt genoeg!

 

Wat is jouw gouden tip om geduldig te blijven?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355