Help je kind met een helend verhaal

11 Sep 2018

Paul Liekens heeft het begrip 'helende verhalen' geïntroduceerd. Dit zijn verhalen met een onderliggende boodschap, speciaal geschreven voor jouw kind! Door helende verhalen zou je 'vergissingen' zoals niet in slaap durven vallen of allergieën recht kunnen zetten. Linda schreef een helend verhaal voor haar zoon waarna hij binnen 2 weken van zijn eczeem af was. In dit artikel vertelt ze jullie er alles over.

 

Kinderen houden van verhalen
Kate rent rond in het pandapak dat ze in de verkleedkist heeft gevonden. Ze gaat helemaal op in het verhaal van de panda en de vlinder dat ik gisteravond heb voorgelezen en dat ze nu zelf naspeelt.

Wanneer ik m’n kinderen voorlees, zie ik ze vaak helemaal opgaan in het boek en de uitdrukkingen op hun gezicht spreken boekdelen. Ze leven mee met de hoofdpersonen of zijn de hoofdpersonen (ik ben de prinses, ik de koning!). Ik merk dat het verhaal in hun hoofd zit en hen bezig houdt, wanneer ze zo nu en dan zomaar een zin uit het boek citeren, een stukje naspelen of er een vraag over stellen.

 

Sprookjes en verhalen vertellen we onze kinderen (en elkaar) al sinds mensenheugenis. We doen dat om kennis over te dragen, om de familiegeschiedenis levend te houden, of om onze kinderen te behoeden voor de fouten die wij maakten. 


De juiste ingrediënten, gemixt met liefde en aandacht voor je kind kunnen een prachtig verhaal vormen, waarin boodschappen zijn verwerkt waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. Door simpelweg voor te lezen geef je je kind een cadeautje mee voor de rest van zijn leven.


Helende verhalen
Paul Liekens heeft het begrip ‘helende verhalen’ geïntroduceerd. In zijn boek met dezelfde naam vind je voorbeelden van dit soort verhalen. Het zijn verhalen met een onderliggende boodschap, speciaal geschreven voor een specifiek kind dat tegen iets aanloopt of ergens last van heeft. Denk aan onzekerheid, wakker schrikken of niet in slaap durven vallen of allergieën bijvoorbeeld.

Hoe werkt het?
Paul Liekens legt in de introductie van zijn boek uit dat ons onderbewuste ons aanstuurt en dat doet op basis van ervaringen die je opdoet. Schrik je bijvoorbeeld van een hond, dan wordt er adrenaline aangemaakt en ben je op je hoede. 

Wanneer dat echter uit verband wordt getrokken en er iedere keer adrenaline wordt aangemaakt als je alleen al een hond ziet, dan is er een vergissing in het besturingssysteem van ons onderbewuste ontstaan. Allergische reacties zijn hier ook een voorbeeld van. Ooit is het handig geweest voor het lijf om heftig te reageren, omdat het eten bedorven was bijvoorbeeld. Als je echter bij iedere aanblik van zure haring al bijna moet overgeven, dan is dat onhandig en vooral ook naar en onnodig.

Dit kun je bij volwassenen rechtzetten door een beroep te doen op logisch denken. Je kunt volwassenen als het ware van een afstandje naar zichzelf laten kijken, kinderen tot een jaar of tien jaar kunnen dat nog niet. Kinderen identificeren zich juist heel sterk met hun omgeving en hebben zo’n groot inlevingsvermogen, dat helende verhalen goed werken om dit soort vergissingen recht te zetten, zegt Liekens. 

 

Hoe werkt een helend verhaal?

Wanneer je een helend verhaal voor je kind schrijft, gebruik je daarin bijvoorbeeld tv-figuren die hij leuk vindt of namen van vriendjes of  dieren waar hij van houdt. Het zorgt voor een herkenbare fictieve wereld waarin het kind zich thuis en veilig voelt.

Inmiddels hebben de verhalen hun kracht bewezen. Paul Liekens heeft in zijn boek veel voorbeeldverhalen opgenomen en daarbij ook de telefoonnummers van de ouders vermeld. Zodat je, als je twijfelt, hen kunt bellen.

Eczeem verholpen
Toen mijn zoon Ian drieënhalf was, heb ik voor hem een helend verhaal geschreven. Hij had last van eczeem en na het voorlezen van de verhalen die ik voor hem had geschreven, was hij er binnen twee weken vanaf en het is nooit meer teruggekomen.

Blijkbaar had zijn lichaam besloten dat die eczeem nodig was voor een bepaalde reden. En zijn lichaam kan dus net zo goed besluiten dat die eczeem niet langer nodig is. Daarbij heeft het dan wel een klein duwtje in de goeie richting nodig. Dat duwtje heb ik gegeven door dat verhaal voor te lezen, waardoor hij onbewust zijn lichaam de juiste signalen gaf en de eczeem stopte.

Gedachten beïnvloeden hoe je je voelt
Alles wat je aandacht geeft groeit. Blije gedachten en gevoelens en ook bange gedachten en gevoelens. Het brein is een machtig iets. Helende verhalen kunnen het brein helpen om zijn kracht te gebruiken om positief te veranderen.

Zelf aan de slag
Je kunt zelf een helend verhaal schrijven of dat laten doen. Volg een workshop of ga aan de slag met de tips die Liekens in zijn boek geeft. Het gaat er niet om dat je hoogstaande literatuur schrijft, het gaat er om dat het voor je kind een fijn verhaal is om naar te luisteren en dat er een onderliggende boodschap in zit die hij voor de rest van zijn leven met zich mee neemt en waarmee hij de angst, de allergie of de onzekerheid uit de weg ruimt.

 

Ik fladder er ondertussen even vandoor als vlinder, met de vleugels die ik net van Kate heb gekregen. De panda en de vlinder gaan op avontuur.

 

Heb je interesse in het boek? Je kunt het aanschaffen via deze link.

 

Geloof jij in de kracht van helende verhalen? Zou jij dit willen uitproberen?

 

Linda (de) Groot van Linda coaching en training helpt ouders makkelijker met hun kinderen om te communiceren, waardoor meer verbinding ontstaat. Linda schrijft op aanvraag Helende verhalen en ook kun je een (online) training volgen als je zelf een verhaal wilt schrijven. Meer info vind je hier.

 

*De link in dit artikel is een affiliate link.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355