Help, mijn kind heeft de waterpokken!

26 Jul 2017

Bijna elk kind krijgt ermee te maken: de waterpokken. Iedereen weet wel dat het erbij hoort, maar toch is het erg vervelend. Je kind zit onder de rode bultjes, wordt gek van je jeuk, is hangerig en heeft misschien ook wel koorts. Hoe ontstaat dit en wat kun je voor je kind betekenen?

 

Het virus
De waterpokken is een besmettelijke, maar goedaardige ziekte en wordt veroorzaakt door een virus: het varicellazostervirus. Dit virus is van mens op mens overdraagbaar. Na het doormaken van de waterpokken blijft het virus in je lichaam achter, zonder actief te zijn. Als je eenmaal de waterpokken hebt doorgemaakt, zal dit waarschijnlijk niet nog een keer gebeuren. Je lichaam heeft dan namelijk antistoffen tegen de waterpokken aangemaakt. 

 

Kinderziekte
De meeste kinderen krijgen de waterpokken. Meer dan 95 procent van alle 6-jarige kinderen heeft de waterpokken doorgemaakt. Gelukkig maar, want volwassenen die de ziekte doormaken hebben er meestal veel meer last van.

 

Besmettelijk
Waterpokken zijn erg besmettelijk. Ze zijn besmettelijk vanaf 2 dagen voor het optreden van de symptomen totdat alle blaasjes zijn opgedroogd en een korstje hebben. Het virus zit in de keel en de neus. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht terecht. Door het inademen van deze druppeltjes of door direct contact met de blaasjes kun je besmet raken.


Besmetting is erg moeilijk te voorkomen. Dit komt doordat iemand al besmettelijk is, voordat hij weet dat hij waterpokken heeft. De verschijnselen treden namelijk pas later op.

Inenten tegen waterpokken is mogelijk, maar dit wordt niet standaard gedaan. Alleen bij mensen met een verlaagde weerstand.

 

Symptomen
Je herkent waterpokken aan kleine, rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen vaak op het hoofd en de romp en breiden zich uit naar het hele lichaam. Op die bultjes ontstaan blaasjes, gevuld met helder vocht en die jeuken heel erg! Na een paar dagen drogen de blaasjes op en worden het korstjes. Tijdens het doormaken van de waterpokken voelen kinderen zich vaak niet zo lekker. Ze zijn hangerig en hebben lichte koorts. Ze ziekteverschijnselen duren ongeveer 10 dagen.
In hele zeldzame gevallen veroorzaakt de waterpokken ernstige complicaties zoals hersenontsteking.

 

Behandeling
Waterpokken gaan vanzelf weer over. Het bezoeken van de huisarts is dus niet nodig. Als de jeuk erg heftig is, kun je er wel een middeltje tegen halen bij de apotheek. Voor jonge kindjes is dat vaak mentholpoeder.
Als de kind de blaasjes open heeft gekrabt, kan het wel goed zijn om de huisarts te raadplegen voor een desinfecterende creme of een entibioticum creme. Wanneer er hoge koorts ontstaat is het ook belangrijk om de huisarts te bezoeken. Het kan zo zijn dat het immuunsysteem onvoldoende werkt.

 

Ben je zwanger en krijg je de waterpokken of krijgt je kleine baby de waterpokken? Neem dan wél direct contact op met de huisarts. Jij of je baby lopen het risico op ernstigere complicaties zoals longontsteking en hersenontsteking.

 

Tips

  • Laat je kind zo min mogelijk krabben (is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan). Door het krabben kunnen er bacteriën nestelen in de resten van de blaasjes wat ontstekingen en littekens kan veroorzaken.

  • Vermijd contact met baby’s, zwangeren en personen met een hele lage weerstand.

  • Schrijf op dat je kind waterpokken heeft gehad. Dit kan later belangrijk voor je kind zijn (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap).

  • Draagt je kind luiers? Verschoon deze vaak, zodat de blaasjes niet gaan smetten en ontsteken.

  • Houd de nagels van je kind schoon en kort.

 

Heeft jouw kindje de waterpokken al doorgemaakt? Hoe verliep dit?

 

Bronnen: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/W/Waterpokken
http://www.huidinfo.nl/waterpokken.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355