Help! Onze baby is nu een dreumes!

28 May 2018

Er is duidelijk een nieuwe fase aangebroken bij onze kleine dondersteen. Ze is geen baby meer, maar een echte dreumes. Lastig, want alles wat je doet, heeft effect op haar gedrag. Ik had altijd een stemmetje in mijn hoofd wat zei: "Pak haar maar op. Je kunt haar echt nog niet verwennen." Maar nu is dat echt niet meer het geval. Ze heeft dondersgoed door hoe ze haar zin kan krijgen en dat is best wel wennen.

 

"Iedere keer weer moet ik hierom lachen."

 

Ze knoeit regelmatig met haar eten. Ze krijgt een hapje en denkt dat: "Huh? Wat is dit?" Vervolgens trekt ze een gek gezicht, haalt het uit haar mond en gooit het op de grond. Iedere keer weer moet ik hierom lachen. Ze trekt zó'n gek gezicht! Je merkt dat ze dan lacht en het vrolijk nog een keer doet. Mama moest er tenslotte om lachen. Dan is het dus leuk, toch? Urgh! "Gaan we weer", denk ik dan. "Niet lachen! NIET lachen!" En toch lukt het me niet, ik ben niet echt pedagogisch bezig. Ik zeg dan wel: "Nee, niet doen", maar dat gezichtje...

 

"Nog zoiets wat ik haar niet afgeleerd krijg."

 

Ze heeft ook door dat wanneer ze eten op de grond gooit, de hond het op komt eten. Hapje voor haar, hapje voor de hond. Nog zoiets wat ik haar niet afgeleerd krijg. Eerst kon ze zelf brood eten. Ik gaf haar een paar stukjes en ze at ze zelf op. Nu moet ik er bij elk stukje bij blijven zitten, omdat anders alles op de grond belandt. De hond wegsturen kan natuurlijk wel, maar toch blijft ze het dan doen. Lastig!

 

"Niemand weet echt hoe het moet."

 

Opvoeden. Wat is dat? Hoe doe je dat? Ik las laatst dat opvoeden is als het opvouwen van een hoeslaken: niemand weet echt hoe het moet. Natuurlijk is ieder kind anders en vraagt ieder kind dus ook een andere aanpak, maar ik merk echt dat we in een andere fase terecht zijn gekomen. Ik vind het moeilijk om streng te zijn, maar ik denk wel dat de basis voor het opvoeden nu gelegd wordt. Gelukkig is papa consequenter en ik denk dat we haar met z'n tweeën een goede opvoeding kunnen geven.

 

"Maar kunnen we dat wel?"

 

Ondanks dat het opvoeden nu echt is begonnen, vind ik het zo leuk om te zien hoe ze zich ontwikkelt! Het gaat allemaal zo snel. Ik besef me nu extra hoe snel de tijd is gegaan. In mijn omgeving zijn een paar mensen zwanger en daardoor begint het bij mij wel weer te kriebelen. Een broertje of een zusje voor onze dondersteen. Maar kunnen we dat wel? We hebben onze handen nu al zo vol. Wat is nou handig? Je kinderen relatief kort op elkaar krijgen of toch wat langer wachten? Of zijn we toch al compleet met z'n 3tjes? Ik weet het niet.

 

"De vraag is alleen nog hoe papa daarover denkt."

 

We willen onze dochter alle aandacht geven die ze nodig heeft en met een tweede moet je toch je aandacht verdelen. Aan de andere kant zal onze dochter daar vanzelf aan wennen en misschien wel wat makkelijker van worden? Enig kind zijn heeft zijn voor-, maar ook zijn nadelen. Als ik daar dan aan denk, denk ik dat het voor onze dochter toch wel het leukste zou zijn als ze een broertje of zusje zou hebben om mee te spelen. Maar wat willen wij? Het zal niet makkelijk worden, maar ergens wil de moeder in mij dit alles nog een keer meemaken en onze dochter een broertje of een zusje geven. De vraag is alleen nog hoe papa daarover denkt. Maar alles op z'n tijd. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355