Herken het RS-virus

23 Jan 2018

Deskundigen roepen op: er is meer aandacht nodig voor het herkennen van signalen van het RS-virus. Iedere winterperiode liggen de intensive care-afdelingen overvol met kinderen met het RS-virus. Alleen in Nederland belanden er jaarlijks al 2000 kinderen op de intensive-care afdeling vanwege het RS-virus. Daar werk ik natuurlijk graag aan mee!

 

Het gevaar van het RS-virus

Het RS-virus (respiratoir syncitieel) is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus begint als een verkoudheid, maar kan zorgen voor ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking. Kinderen die te vroeg zijn geboren, kinderen met een aangeboren hartafwijking en kinderen met het syndroom van down hebben een groter risico op een ernstiger ziektebeloop. In Nederland is de ziekte heel goed te behandelen, maar wereldwijs gaan er jaarlijks 100.000 kinderen dood aan het RS-virus. Na malaria is dit virus de belangrijkste doodsoorzaak voor zuigelingen en de tweede doodsoorzaak onder jonge kinderen.

 

RS-virus herkennen

Het virus is niet direct herkenbaar. Het begint hetzelfde als een verkoudheid: loopneus, een lichte temperatuursverhoging en misschien wat hoesten. Verder zal je kind niet echt ziek zijn. Na een paar dagen komen er symptomen bij:

 

 • Benauwdheid

 • Neusvleugelen: je kind heeft het zo benauwd dat hij zijn neusvleugels wijd spert. 

 • Piepend of zagend ademhalen

 • Een erg snelle ademhaling

 • Slecht eten en drinken (vooral het drinken is belangrijk i.v.m. uitdroging)

 • Tijdens het inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen

 • Je kind stopt af en toe een paar seconden met ademhalen

 • Je baby is suf: lijkt slaperig en is moeilijk wakker te maken

 • De huid rond de mond kleurt blauw/grijs

 

Waarschuw bij alle symptomen uit de bovenstaande opsomming je huisarts! Maak je je zorgen in de avond of in het weekend? Bezoek dan de huisartsenpost!

 

Diagnose

Om de diagnose te stellen zal de arts wat snot uit de neus van je kind zuigen. Dit snot wordt in het laboratorium onderzocht en na een paar uur is de uitslag bekend. 

 

Behandeling

Meestal gaat het RS-virus vanzelf over na 3 tot 7 dagen. Behandeling is dan dus niet nodig. Als je kind benauwd is en wordt opgenomen in het ziekenhuis, zal je kind zuurstof toegediend krijgen en eventueel een infuus met vocht. 

 

Hebben jouw kinderen het RS-virus gehad?

 

Bronnen: https://www.vakbladvroeg.nl/meer-aandacht-nodig-herkennen-signalen-rs-virus/

https://www.longfonds.nl/rs-virus/symptomen-van-rs-virus

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/R/RS_Virusinfectie

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355