Het eerste uur van je baby

13 Jun 2017

Je baby is geboren, je missie is volbracht! Bijna dan… In het eerste uur na de geboorte moet er nog erg veel gebeuren: de navelstreng wordt doorgeknipt, de placenta moet geboren worden, misschien moet je wel worden gehecht… Dit artikel bereid je hier hopelijk een klein beetje op voor.

 

De Apgartest
Na 1 minuut, na 5 minuten en na 10 minuten zal de verloskundige de Apgartest doen. Je baby kan tijdens deze test lekker bij je blijven liggen. Je baby wordt beoordeeld op de ademhaling, de hartslag, de spierspanning, de kleur van de huid en de reactie op prikkels.

 

Het doorknippen van de navelstreng
Meestal knipt de vader de navelstreng door. De verloskundige plaatst twee klemmetjes op de navelstreng om de voorkomen dat het bloed eruit loopt. De navelstreng wordt dan tussen de twee klemmetjes doorgeknipt. Vanaf dat moment is je baby niet meer afhankelijk van de moederkoek en moet hij zelf drinken en ademhalen. Je baby voelt gelukkig niks van het doorknippen. Er zitten namelijk geen zenuwen in de navelstreng.
Als alles goed gaat, hoeft het doorknippen niet meteen te gebeuren. Het is zelfs gunstig om de navelstreng niet meteen door te knippen. Door de navelstreng uit te laten kloppen, krijgt je baby nog een voorraadje ijzer, witte bloedcellen, antistoffen, bloedplaatjes en eigen stamcellen mee. Verloskundigen in Nederland laten de navelstreng meestal wel uitkloppen. Hiervoor nemen ze meestal drie minuten de tijd. Dit is best wel kort. Vraag voor het doorknippen dus gerust of de navelstreng al uitgeklopt is. Het heeft echt geen haast. Er zijn zelfs mensen die de navelstreng helemaal niet doorknippen! Dit heet een lotusgeboorte.

 

De geboorte van de placenta
De placenta, ook wel moederkoek genoemd, is een belangrijk donkerrood orgaan. De achterkant ziet eruit als een blad van een rode kool. Daarom zeiden ze vroeger wel eens dat baby’s uit de rode kool kwamen!
Na ongeveer een kwartiertje wordt er gekeken of je placenta al los ligt en naar buiten wil komen. De verloskundige drukt op je buik om je inmiddels super uitgerekte buikspieren te ondersteunen. Jij als mama perst waarna je placenta er als het goed is zo uitfloept. Als er nog een stukje is achtergebleven, moet dit op de operatiekamer worden verwijderd. Als je placenta nog niet komt, wordt het na een paar minuten nog een keer geprobeerd. Als het binnen een uur nog niet lukt, wordt je placenta waarschijnlijk op de operatiekamer verwijderd.

 

Het nakijken van je baby
Als je kindje gezond is, is het belangrijk dat je baby het eerste uur zoveel mogelijk bloot tegen je aan ligt. Als je baby een tijdje bij je heeft gelegen, zal de verloskundige je baby wat uitgebreider gaan nakijken. De navelstreng wordt verder ingekort, je baby wordt gewogen en gemeten, je baby krijgt wat druppeltjes vitamine K en er wordt naar een aantal kenmerken gekeken: de kleur van je baby, de ademhaling, de kleur van de huid, de vorm van het hoofdje, de harttonen, de hals, de ogen, de mond, de oren, het geslachtsorgaan, de anus, de borstkas, de buik, de navelstreng, de ruggenwervels, de heupjes, de handjes en de voetjes. De keuring duurt nog geen 10 minuten. Als ze iets afwijkends zien, wordt dat, afhankelijk van de ernst, meteen of op een later moment nader onderzocht.

 

Het aanleggen van je baby
Voor het op gang komen van de borstvoeding is het belangrijk om je baby in het eerste uur al aan te leggen en in de eerste twee uur ook zoveel mogelijk. Meestal gaan baby’s in het eerste uur zelf al op zoek naar je borst. Ze maken dan happende bewegingen en zoeken met hun mondje. Als de baby op je buik ligt, kan hij door de geur van je tepel, helemaal zelf naar je tepel tijgeren en gaan drinken. De verloskundige, kraamverzorgster of verpleegkundige kan je zeker helpen bij het aanleggen! Het geven van borstvoeding helpt ook om de placenta geboren te laten worden en om het bloedverlies te beperken.

 

Het hechten
Als je tijdens de bevalling bent ingescheurd, zal je worden gehecht. Dit hoeft alleen na een grote inscheuring of knip. In het ziekenhuis kom je dan in beensteunen te liggen en thuis ga je dwars op het bed liggen met je billen over de rand en je voeten op emmers. Als je meer hechtingen nodig hebt, zal je worden verdoofd. De hechtingen lossen meestal zelf op.

 

Wassen
Als alle bovenstaande stappen achter de rug zijn, mag je lekker douchen. Neem voordat je opstaat wat te eten of te drinken tegen duizeligheid. Door de grote inspanning en het verliezen van bloed ben je waarschijnlijk wat wankel. Laat je daarom helpen door je partner of verpleekundige/kraamverzorgster. Als je te slap bent, zal je op bed worden gewassen.

Vanaf dat moment kun je optimaal genieten van je kindje, wat familie en vrienden bellen en misschien een beetje slapen.

 

Verliep dit eerste uur bij jullie ook zo?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355