Het inlevingsvermogen van je kind

We verwachten regelmatig van kinderen dat ze zich inleven in een ander. ‘Kijk nou eens hoe verdrietig hij is, omdat jij zijn auto afpakte!’ ‘Mama wordt erg boos als jij dat blijft doen.’ ‘Hoe denk je dat het voor Bas is als jij ineens wegloopt?’  Deze reacties zijn helemaal niet zo gek, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je kind om zich in te leven. Ze worden namelijk niet meteen als super empathische wezentjes geboren, helaas. 

 

Wat is inlevingsvermogen?

Inlevingsvermogen of empathie is je verplaatsen in een ander en begrijpen wat een ander voelt. Inlevingsvermogen is erg belangrijk voor sociaal gedrag, maar nog niet zo makkelijk. Je kindje moet eerst leren dat iedereen eigen gedachten en gevoelens heeft, dan de emoties ook herkennen en dan ook nog eens passend reageren. Dat zijn best wat vaardigheden hè? Als je kindje inlevingsvermogen ontwikkelt, zal hij andere kinderen beter begrijpen en beter kunnen helpen. Ook kan hij zijn reactie beter afstemmen op anderen. Zo weet je kindje op een gegeven moment dat hij niet door jou heen mag praten, omdat jij dan boos wordt. Maar bij papa kan dit best, want die kan er meestal wel om lachen. 

 

Baby's

De eerste kenmerken van inlevingsvermogen zie je al vroeg terug. Is het je wel eens opgevallen dat éénjarigen huilen als ze andere kinderen horen huilen? Verder is hun empathie dan nog niet zo goed ontwikkeld. 

 

Peuters

Vanaf de tweede verjaardag komt dit meer op gang. Kinderen beginnen dan andere kindjes te troosten of hun bezorgdheid te tonen. Ze geven bijvoorbeeld hun speelgoed of snoepjes weg aan huilende mensen. Zelfs aan mensen die ze niet kennen! Op deze leeftijd doen ze dit vooral om persoonlijke stress te vermijden die ze ervaren bij verdrietige of ongelukkige mensen. 

Rekening houden met anderen vinden peuters nog wel erg lastig, want ze plaatsen zichzelf nog in het middelpunt. 

 

Kleuters

Bij kleuters komt het inlevingsvermogen echt tot ontwikkeling. Een kleuter kan emoties van anderen herkennen en begrijpen waarom iemand verdrietig, boos, blij of bang is. Ook voor kleuters is het soms nog wel een beetje lastig. Vooral als een vriendje huilt door een situatie die hij niet heeft gezien, of als mama huilt van blijdschap. Dan ziet je kleuter de aanleiding niet en is het begrijpen van de situatie best wel moeilijk.

 

Schoolkinderen

Als kinderen nog wat ouder worden (6 of 7 jaar) begrijpen ze de gevoelens van anderen beter en herkennen ze ook moeilijkere emoties zoals verlegenheid, trots en schaamte. Het lukt kinderen nu ook al veel beter om rekening te houden met de gevoelens van anderen. Ze zullen nu niet meer over hun nieuwe fiets vertellen als hun vriendje huilt, omdat zijn konijn is overleden. 

 

Oefenen?

De leeftijden die ik hier noemde zijn natuurlijk gemiddelden, dus het is helemaal niet gek als jouw kindje net iets sneller of langzamer is. Het is in ieder geval leuk om te kijken hoever jouw kind is in de ontwikkeling van inlevingsvermogen. 

Je kan best oefenen met het aanleren van inlevingsvermogen. Zo kan je het benoemen als je ziet dat je kindje blij, boos of verdrietig is, kan je emoties aanwijzen in boekjes of op televisie en kan je vertellen hoe anderen zich voelen door bepaalde gebeurtenissen of reacties. Word alleen niet boos als het jouw kindje nog niet lukt om zich in te leven. Het is gewoon echt heel erg moeilijk

 

Waar zit jouw kindje in de ontwikkeling van inlevingsvermogen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355