Het introduceren van je tweede kleine spruit

17 May 2017

Krijgen jullie een tweede (of derde, vierde of vijfde) kindje? Wat leuk! Gefeliciteerd! Maar hoe bereid je je oudere kind daarop voor? Ik geef 5 tips voor tijdens de zwangerschap:

 

1. Betrek je kind bij de voorbereiding op de komst van de baby.

Door je kind hierbij te betrekken, zal hij zich meer een onderdeel van het leven van de baby voelen. Kan je kind een mooie tekening maken voor op de babykamer? Of een mandje vullen met luiers? Of meehelpen met het uitzoeken van sokjes/slabbertjes/rompertjes?

 

2. Vertel je kind niet dat er een nieuw ‘speelkameraadje’ komt.

Dit klinkt natuurlijk wel erg leuk, maar de pasgeboren baby zal voorlopig nog geen speelkameraadje zijn. Eerder veel aandacht vragen van papa en mama, huilen en spugen… (in de ogen van je kind).

 

3. Vertel wat ze dan wél kunnen verwachten.

Vertel je kind heel eerlijk dat de baby in het begin veel zal eten, slapen en huilen. Mama zal af en toe ook heel moe zijn door de nieuwe baby en misschien een dutje moeten doen. Als de baby groter is, kunnen jullie misschien ook samen spelen!

 

4. Geef je kind veel positieve aandacht.

Je kindje kan erg onzeker zijn over zijn nieuwe positie in huis. Vinden papa en mama mij nog wel net zo lief? Hebben ze straks nog wel aandacht voor mij? Geef dus veel complimenten en praat hier gerust over met je kindje.

 

5. Onthoud dat je kind je super dierbaar is, net zoals de nieuwe baby!

Je hebt straks gewoon twee (of meer) prachtige kinderen! Laat dit ook merken aan je kind. Geef bijvoorbeeld een cadeautje ‘van de nieuwe baby’ of gewoon van jou, om je kind te laten weten dat hij speciaal voor je is!

 

Hoe je kindje straks zal reageren op de baby is moeilijk in te schatten. Misschien is hij super lief voor de baby, gaat hij weer in bed plassen, krijgt hij driftbuien of wil hij je juist overal bij helpen! Blijf goed met je kind praten en zorg dat hij genoeg aandacht krijgt. Dan wordt de baby een prachtige aanvulling op jullie gezin!

 

Hoe pak jij dit aan?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355