Het leed dat eten met peuters heet

23 Jun 2017

Je geeft je kind een bordje eten. Je kind neemt een hapje en vindt het dan wel weer mooi geweest. Hij wil van tafel en lekker verder spelen op de grond. Jij keurt dit af en houdt vol: je kind moet en zal zijn bordje leegeten! Je pakt zijn lepel om hem een hapje te geven. Je kind zet zijn tanden op elkaar en het resultaat is een vies gezicht. Jij houdt vol, maar je peuter ook! Na een paar van dit soort sessies ik elke avondmaaltijd een kleine oorlog. HELP! Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind weer eet?

 

Gaat het er bij jou thuis ook zo aan toe? Dan vind je het vast niet leuk om te horen dat jij hier als ouder een behoorlijk aandeel in hebt. Maar wees niet getreurd! Dit kun je veranderen en ik help je vandaag een eindje op weg!

 

Macht
Ik wil beginnen met vertellen dat je als ouder voor een groot deel kunt bepalen wat je kind doet, maar dat je kind zijn eten laten doorslikken hier niet onder valt. Hier heeft je kind macht over. Maak er dus vooral geen machtsstrijd van. Dat win je niet.

 

Voorkom een slagveld aan tafel
Kinderen zijn gevoeliger voor smaken en structuren dan wij. Wist je dat een baby wordt geboren met duizenden smaakpapillen en je er op 30 jarige leeftijd nog maar 250 hebt?! Waar wij het als volwassenen nog wel voor elkaar krijgen om eten wat we niet lekker vinden tóch naar binnen te werken, protesteert de maag van kinderen alleen al bij de gedachte! Kinderen krijgen het dus echt niet voor elkaar om eten door te slikken waar ze écht geen zin in hebben. Als je vaak kleine oorlogjes aan tafel hebt, krijgt je kind steeds meer nare associaties bij eten. Zijn maag draait steeds vaker om hij zal steeds minder eten. Het kan zelfs jaren duren voordat je kind die nare associaties weer kwijt is. Jij als ouder moet die associaties dus zo positief mogelijk houden en daarvoor is het belangrijk om je kind niet te dwingen!

Oké, niet dwingen… Maar wat dan wel?

 

Gezelligheid
Maak de maaltijden gezellig! Zet je kind een klein beetje eten voor en maak je verder niet al te druk. Eet gezellig samen (hetzelfde eten!) en klets over van alles en nog wat. Je kind gaat zich zo niet vervelen en de kans is groot dat hij zo meer eet. Eet hij toch niks? Zeg de eerste keer dan dat zijn eten koud wordt en daardoor minder lekker wordt. Eet hij nog steeds niks? Eet dan zelf lekker door, klets gezellig verder en neem het bordje van je kind mee naar de keuken als je je eigen bord ook wegbrengt. Bij een eventuele tweede gang krijgt hij weer gewoon zijn deel, maar laat je wat over is in de keuken staan. Zo voorkom je dat hij geen maaltijd eet, maar wel twee toetjes. Heeft je kind echt genoeg van aan tafel zitten? Haal hem dan uit zijn kinderstoel en laat hem spelen. En onthoud: tafelmanieren zijn van latere zorg. Voor je peuter maak je het gezellig aan tafel!

 

Honger
Is het zo simpel? Nou bijna! Er is nog een ‘maar’. Als je kind niet eet, zal hij vanzelf honger krijgen. Als dat zo is kun je je kind op een neutrale toon vertellen dat het logisch is dat je honger krijgt als je niet hebt gegeten. Zwicht dan niet en geef geen snoepjes of koekjes. Als je kind echt honger heeft, kun je wel iets gezonds geven zoals een stuk fruit, wat groenten of brood, maar zorg ervoor dat dit niet zoveel is dat je kind bij de volgende maaltijd geen honger heeft. Je kunt ook de volgende maaltijd wat eerder voorschotelen.

 

Naast bovenstaande punten zijn er nog een aantal dingen die je als ouder kunt doen. Ik heb ze voor jullie opgesomd:

 

 • Geef kleine porties.
  Je kind kan beter nog een keer opscheppen dan opzien tegen die enorme berg eten op zijn bord! Dit ontmoedigd.

 • Laat je kind keuzes maken.
  ‘Wil je liever worteltjes of broccoli?’ Als je kind mag kiezen, vergroot dit de kans dat hij zijn eten opeet. Doet hij dit toch niet? Reageer dan niet met: ‘Je hebt het zelf uitgekozen dus nu eet je het op ook!’ Dan ga je weer dwingen en creëer je alleen maar strijf en nare associaties.

 • Koop je kind nooit om!
  Ook niet met een toetje. Je kind krijgt zijn eten gewoon niet naar binnen, hoe graag hij de beloning ook zou willen. Hij raakt hier waarschijnlijk alleen maar van streek van.

 • Let op de voedingsstoffen.
  Eet je kind geen vlees? Dat is niet zo’n groot probleem (mits je de voedingsstoffen vervangt). Eet je kind geen groenten? Dan is dat een stuk vervelender. Probeer dan ook op andere momenten groenten aan te bieden. Komkommer als snack, wat spinazie door een smoothie en een paprika blenden door de spaghettisaus.

 • Biedt zijn bordje niet nogmaals aan.
  Warm jij bij de volgende maaltijd wel eens het bordje op wat je kind niet heeft leeggegeten, omdat hij het niet lekker vond? Getsie! Daar zou je zelf ook niet vrolijk van worden toch?

 • Accepteer dat je kind bepaalde dingen niet lekker vindt.
  Je kunt bepaald eten nog een paar keer aanbieden, omdat kinderen smaken pas na een aantal keer leren waarderen. Maar heeft je kind een afkeer gecreëerd? Biedt het dan een tijd niet aan! Op een gegeven moment groeien kinderen over hun afkeur heen.

 

Lees alle tips gerust op een later moment nog een keer door en ga er vooral mee aan de slag. Als het nu elke avond strijd is, kan het best wel een tijdje duren voordat dit verandert. Geef niet op! Het heeft tijd nodig, maar zal uiteindelijk verbeteren.

 

Hoe goed eet jouw peuter?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355