Het slaapritme van een baby

28 Aug 2017

Bijna dagelijks krijg ik vragen van ouders over het slaapritme van hun baby. 'Slaapt mijn baby wel genoeg?' 'Hoeveel slaapjes hoort mijn baby te hebben?' 'Is het wel normaal dat mijn baby zo weinig wakker is?' Het is heel normaal dat je als ouder deze vragen hebt. Je baby kan tenslotte nog niet praten en alles wat jullie meemaken is nieuw. Ik hoop dat deze blog het antwoord is op veel van jullie vragen.

 

Pasgeboren baby's

Pasgeboren baby's slapen het grootste deel van de dag. Gemiddeld zo'n 15 tot 17 uur per dag, verdeeld over vele slaapjes van 2 tot 4 uur. Helaas hebben zij nog geen ritme waarin ze 's nachts veel slapen en overdag weinig. De meeste baby's hebben zelfs een omgekeerd ritme. Dat komt doordat ze in de baarmoeder sliepen wanneer jij wakker was en lekker rondliep en wakker waren als jij ging slapen. 's Nachts dus! Als ze eenmaal geboren zijn, verlangen we precies het omgekeerde van een baby en dat is best even lastig voor ze! Bereid je dus voor op veel gebroken nachten en laat je baby lekker slapen als hij of zij moe is. 

 

Baby's vanaf 6 weken
Baby's van deze leeftijd slapen gemiddeld zo'n 15 uur per dag, waarvan ongeveer 10 uur 's nachts. Veel baby's beginnen nu een soort slaappatroon te ontwikkelen. Soms slapen ze 's nachts al tot 6 uur aan 1 stuk door! Gemiddeld worden ze nu nog maar 2 tot 3 keer 's nachts wakker voor voeding. 
Maar het is ook helemaal niet gek als jouw baby van 6 weken oud nog een groot deel van de nacht wakker is. Dan heeft jouw baby gewoon wat meer tijd nodig om een dag- en nachtritme te ontwikkelen. En misschien heeft jouw baby gewoon erg veel behoefte aan lichamelijk contact. Hij of zij zat tenslotte 9 maanden lang warm en veilig in jouw buik.

 

Baby's vanaf 6 maanden

Een baby van deze leeftijd slaapt in totaal gemiddeld 14 uur per dag, waarvan 10 uur 's nachts. Waarschijnlijk heeft je kindje nu dus nog 2 slaapjes van ongeveer 2 uur per keer overdag. 's Nachts slapen ze zo'n 6 tot 8 uur aan 1 stuk door.

 

Baby's vanaf 9 maanden

Een baby van 9 maanden slaapt zo'n 14 uur per dag, waarvan zo'n 11 uur 's nachts. Je kindje heeft waarschijnlijk nog steeds behoefte aan 2 slaapjes overdag. 70 Procent van de baby's van deze leeftijd slaapt de hele nacht door! Dat betekent dat je baby 8 tot 12 uur achter elkaar doorslaapt zonder wakker te worden voor een voeding. 

 

Baby's vanaf 12 maanden
Een baby van 12 maanden heeft nog steeds behoefte aan 14 uur slaap per dag. Dat is nu dus al een half jaar zo. Er is wel een duidelijke verschuiving te zien van minder overdag slapen en meer 's nachts slapen. Een baby van 12 maanden slaapt 's nachts zo'n 11,5 uur en zal nu waarschijnlijk gaan overstappen naar 1 middagslaapje van ongeveer 2,5 uur. 

 

Help mijn kindje wijkt af

Slaapt jouw kindje (veel) meer of minder dan hierboven staat aangegeven? Maak je dan niet gelijk druk. Slaap is erg belangrijk, maar er zijn kinderen die 1 à 2 uur meer of minder nodig hebben per dag. Ieder kind is anders! Kijk vooral goed naar je kindje. Lijkt hij of zij erg moe? Dan kan het goed zijn om beter naar het slaappatroon te gaan kijken. Slaapt je kindje minder dan gemiddeld, maar is hij of zij gewoon vrolijk en fit? Dan slaapt je kindje waarschijnlijk gewoon genoeg voor zijn of haar lichaam! Als je je toch zorgen maakt, kun je altijd contact opnemen met het consultatiebureau. Daar zijn ze voor!

 

Sliep of slaapt jouw baby veel?

 

Bron: www.slaapinfo.nl: het online slaapportal van Nederland net nieuws en informatie over slapen, dromen en slaapstoornissen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355