Het sociale leven van peuters en kleuters

15 May 2017

Als ouders aan het eind van de dag hun kind komen ophalen van het kinderdagverblijf, vertellen wij als medewerkers natuurlijk altijd even hoe de dag is gegaan. Ouders vragen dan regelmatig met wie hun kindje heeft gespeeld en wie zijn beste vriendjes zijn. Ook op de baby- en dreumesgroep gebeurt dit al. Maar hoe zit dat nou eigenlijk, vriendschappen bij jonge kinderen? Kan dat wel?

 

Voor de derde verjaardag

Voor de derde verjaardag is je kindje eigenlijk alleen maar tegelijkertijd op dezelfde plek met andere kindjes. Er vindt dan nog geen echte sociale interactie plaats. Rond de derde verjaardag beginnen er echte vriendschappen te ontstaan. Je kindje gaat zijn leeftijdsgenootjes nu zien als individuele personen met hun eigen kwaliteiten. Van volwassenen willen ze verzorging, begeleiding en bescherming en van hun leeftijdsgenootjes plezier en vermaak.

 

Peuter- en kleutertijd

In de peuter- en kleutertijd maken vriendschappen een grote verandering door. Waar driejarigen vooral samen met autootjes of poppen willen spelen, hechten oudere kindjes waarde aan vertrouwen, steun en gemeenschappelijke hobby’s en interesses. Tijdens de gehele kindertijd blijft samen spelen erg belangrijk!

 

De ontwikkeling van spel

Spelen is niet alleen maar leuk, maar ook nog eens goed voor de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling. Naast vriendschap, maakt ook spel een grote ontwikkeling door in de peuter- en kleutertijd. Aan het begin van de peuter- en kleutertijd zie je vooral functioneel spel terug. Dit zijn eenvoudige activiteiten zoals rijden met auto’s en huppelen door de straat. Als kinderen ouder worden, verandert hun spel. Ze krijgen nu ook de behoefte om iets te produceren. Ze doen de Duplo nu niet alleen meer in en uit de doos, maar bouwen er bijvoorbeeld ook een huis, kasteel of dierentuin van.

 

Ontwikkeling stimuleren

Als ouder is het goed om je kinderen lekker veel te laten spelen, zowel samen met jou als alleen of met vriendjes. Biedt je kinderen verschillende soorten speelgoed aan zoals een voetbal, een trommel, een poppenhuis, Duplo en een kleurboek. Zo kunnen ze zich optimaal ontwikkelen!

 

Met wie en wat speelt jouw kind het liefste?

 

Bron: Feldman, R. S.(2013). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355