Het verband tussen kruipen overslaan en dyslexie

In het eerste jaar maakt je baby super veel mijlpalen door. Je kindje laat zijn eerste lachje zien, leert omrollen en zet zijn eerste stapjes. Ook het leren kruipen wordt door veel ouders als grote mijlpaal gezien. Sommige kindjes slaan dit kruipen echter over en er wordt veel gediscussieerd over de gevolgen die dit zou kunnen hebben. Heb jij ook wel eens gehoord dat het overslaan van kruipen kan zorgen voor dyslexie? Ik kan me goed voorstellen dat je je hier als ouder zorgen over maakt, dus ik zocht uit hoe het nou precies zit!

 

Leren kruipen 

In de tweede helft van het eerste levensjaar gaan de meeste baby’s kruipen. Vaak gaan baby’s voorafgaand aan het kruipen nog ‘tijgeren’. Hierbij liggen ze op hun buik en trekken ze zich met hun armpjes naar voren. Als baby’s gaan kruipen, zal dit in het begin nog wat onhandig gaan, maar op een gegeven moment vliegt je kruipende baby door je huis.

 

Het verband met dyslexie

Maar wat als je baby dit kruipen overslaat? Zorgt dit dan voor een grotere kans op dyslexie? Het antwoord is nee. Veel kinderen met dyslexie hebben kruipen overgeslagen, maar we kunnen niet zeggen dat het overslaan van kruipen zorgt voor dyslexie.
Dyslexie is een verwarrend en ruim begrip met veel verschillende oorzaken. Vaak wordt bij dyslectische kinderen een lichte storing in de hersenen gevonden. Niet kruipen kan komen door een verlaagde spierspanning wat ook weer kan komen door een lichte storing in de hersenen. Dat verklaart waarom veel kinderen die dyslexie hebben, kruipen hebben overgeslagen. Dit betekent alleen niet dat we dit verband kunnen omdraaien en kunnen zeggen dat het overslaan van kruipen de kans op dyslexie vergroot! Dit is veel te kort door de bocht en eigenlijk gewoon onjuist.

 

Wanneer hulp inschakelen?

Als je kind zich verder wel ontwikkelt op gebieden als grijpen, spelen, praten, zitten en op een gegeven moment ook staan, dan is er geen reden om je zorgen te maken of om naar de fysiotherapeut te gaan. Houdt je kindje zich helemaal stijf? Dan is het wel goed om fysiotherapie te overwegen. Niet om dyslexie te voorkomen, maar voor de gehele ontwikkeling. Meestal is het overslaan van kruipen gewoon onschuldig, sterker nog, kruipen is een westers verschijnsel!

 

Kruipen een Westers fenomeen?

Onderzoeker David Tracer ontdekte in 2004 iets bijzonders in Papoea Nieuw-Guinea. Hij volgde de mensen al 20 jaar, maar had nog nooit een baby zien kruipen! Geen enkele! Ze schoven wel met hun billen over de grond, maar zaten niet op hun handen en knietjes. Dit vond hij natuurlijk erg interessant dus hij besloot dit verder te onderzoeken. Hij ontdekte toen dat de ouders heel anders omgingen met hun kinderen dan wij in de Westerse cultuur. De baby’s in Papoea Nieuw-Guinea werden ongeveer 75% van de tijd rechtop in een draagdoek gedragen. Als de kinderen hier niet in zaten, wilden de ouders niet dat ze op hun buik lagen. Door contact met de vloer, hadden de kinderen namelijk een grotere kans om besmet te raken met parasieten of ziektes. Gelukkig hoeven wij ons daar in Nederland geen zorgen over te maken. Het is wel goed om ons te realiseren dat wij kruipen als 'normaal' en soms zelfs als noodzakelijk zien, maar dat het eigenlijk cultureel bepaald is. En nog even voor de zekerheid: die baby's leerden natuurlijk ook gewoon lopen en kregen echt niet allemaal dyslexie!

 

Conclusie

Kortom, maak je niet teveel zorgen als je baby niet kruipt. Dit veroorzaakt geen dyslexie. Alleen als je baby zich ook op andere vlakken niet goed lijkt te ontwikkelen, is het verstandig om contact op te nemen met een deskundige.

 

Hoe beweegt of bewoog jouw baby zich het liefste voort? En kruipt of kroop jouw baby?

 

Bronnen: Hadders-Algra, M. & Dirks, T. (2000). De motorische ontwikkeling van de zuigeling. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. (1989). Is er verband tussen onvoldoende motorische ontwikkeling bij de zuigeling en latere dyslexie? Opgehaald op 29 juni,2017 van https://www.ntvg.nl/artikelen/er-verband-tussen-onvoldoende-motorische-ontwikkeling-bij-de-zuigeling-en-latere-dyslexie/volledig

Rose, T. (2016). De mythe van het gemiddelde. Amsterdam: AW Bruna Uitgevers.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355