Het verlegen kind

19 Sep 2017

Ik was als kind super verlegen! Thuis was ik een enorme kletskous, maar er waren ook genoeg mensen die mij nog nooit hadden horen praten. De opmerking: 'Ben je je tong verloren?' is tientallen keren naar mijn hoofd geslingerd en mijn grootste nachtmerrie was alle visite feliciteren op een verjaardag. En toch is het allemaal goed gekomen! Ik heb nu geen enkele moeite meer met het ontmoeten van nieuwe mensen en het toespreken van grote groepen.
In deze blogpost wil ik iedereen vertellen hoe je het beste om kunt gaan met een verlegen kind, om het voor die kinderen nét wat makkelijker te maken!

 

Verlegenheid

Verlegenheid is angst voor andere mensen. Het kan zich uiten in bedeesdheid, blozen, stotteren, angst, niets zeggen, terugtrekken, geremd gedrag, het vermijden van situaties en zichzelf tekortdoen. 

Verlegen gedrag kan bij de ontwikkeling horen. Zo kan een peuter die zijn eigen 'ik' ontdekt, tegendraads gedrag vertonen, maar ook heel verlegen zijn. Na de peutertijd neemt de verlegenheid vaak weer af, maar bij sommige kinderen houdt de verlegenheid aan.

 

We hoeven alle bedeesde kinderen niet om te vormen tot assertieve haantjes-de-voorsten. We moeten gewoon ruimte houden voor kinderen die bescheiden zijn. Het is niet alleen maar een slechte eigenschap. Zo zal een verlegen kind nooit bij een vreemde man in de auto stappen. 

 

Als een kind situaties gaat vermijden, zichzelf te kort gaat doen of angsten gaat ontwikkelen, wordt het een ander verhaal. Het kan zijn dat een kind zo verlegen is, dat hij of zij de hele dag gespannen is of geen vriendjes heeft. Als de verlegenheid je kind tot last is, is het goed om aan de bel te trekken. Het kan zijn dat je kind dan baat heeft bij een weerbaarheidstraining of andere hulp

 

Tips voor het omgaan met een verlegen kind

 • NOOIT pushen
  Hier had ik vroeger een enorme hekel aan en het werkt alleen maar averechts. Uitspraken als 'Ga nou maar gewoon met die andere kinderen spelen!' 'Je zegt gewoon netjes dankuwel!' en 'Geef iedereen gewoon even een hand.' kun je beter voor je houden. Boos worden is al helemaal not-done. 

 • Steun je kind
  Oké, je moet je kind niet pushen, maar wat dan wel? Nou steun je kind in lastige situaties. Laat je kind even wegkruipen of bij jou op schoot zitten. Laat je kind weten dat je hem, met zijn verlegenheid, accepteert. Je merkt het vanzelf wel als je kind er klaar voor is om contact met anderen te maken. 

 • Noem je kind niet verlegen
  Het is voor een kind niet leuk om altijd dat etiket te krijgen. Het zou zo maar eens kunnen dat je kind op een gegeven moment meer gaat lijden onder dat etiket dan onder de verlegenheid zelf.

 • Ga geen situaties uit de weg
  Je kind kan het erg moeilijk vinden, maar het is wel goed voor je kind om met nieuwe situaties te oefenen. Laat je kind dus niet thuis als je naar een verjaardag gaat, maar bereid je kind goed voor en neem je kind lekker mee.

 • Beloon stapjes in de goede richting
  Speelt je kind met een vreemd kindje? Of zegt je kind toch 'gefeliciteerd' op die verjaardag? Beloon dit gedrag dan met een leuk compliment!

 • Verwacht niet te snel resultaat
  Verlegenheid gaat niet zomaar over! Het kan een flinke tijd duren voordat je kind zich op zijn gemak voelt. Als hij weet dat hij niet gepusht wordt, komt de rust vanzelf.

 

Was/is jouw kind verlegen of juist super assertief?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355