Het zelfvertrouwen van je kind vergroten

26 Nov 2018

Als je als (aanstaande) ouder gevraagd wordt wat je je kinderen graag wilt meegeven, zijn er vaak een aantal toppers en gelijkenissen op te noemen. Liefde, zelfstandigheid, bepaalde waarden en normen zoals respect tonen, behulpzaam zijn naar anderen toe, maar ook geluk (geven en ontvangen) en voor jezelf kunnen opkomen worden vaak opgenoemd. Voor jezelf opkomen? Wordt dat door ouders écht op de ‘wishlist’ gezet? Zeker! Ouders vinden het namelijk belangrijk dat hun kinderen weerbaar zijn en voor zichzelf- maar ook anderen- kunnen opkomen. Zo melden ouders hun kinderen steeds vaker aan voor weerbaarheidstrainingen of sociale vaardigheidstrainingen. 

 

Maar kan je je kinderen leren om meer zelfvertrouwen te krijgen? En kan je je kind leren om voor zichzelf op te komen?
Bij de geboorte krijgt ieder kind een onzichtbare rugzak mee. Deze onzichtbare rugzak wordt door jullie als ouders gevuld met de waarden en normen die jullie belangrijk vinden. Jullie zijn er dus al vroeg bij en hebben een belangrijke rol om jullie kinderen te helpen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. 

 

Handige tips

In deze blog krijg je een aantal tips hoe je als ouder het zelfvertrouwen bij je kinderen kan vergroten:

 

 • Leer je kind om rekening te houden met anderen. Dit helpt! Als onze kinderen rekening kunnen houden met anderen, kunnen ze ook beter vriendjes maken en met anderen opschieten en dat vindt ieder kind fijn. Laat je kinderen iets voor anderen doen en geef je kind een compliment als hij aardig is of jou of een ander geholpen heeft.

 • Respect is een belangrijk aspect bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Kinderen kunnen namelijk beter met anderen opschieten als ze beleefd zijn, zich houden aan regels (zowel thuis als op school) en een opdracht of instructie van jullie of een juf/meester kunnen opvolgen. Geef het goede voorbeeld en moedig je kind aan om dingen beleefd te vragen. Vergeet geen complimenten te geven als je kind iets beleefd gevraagd heeft! Als kinderen complimenten ontvangen, voelen zij zich beter en vergroot dit hun zelfvertrouwen. Vergeet je kind iets op een beleefde manier te vragen, vraag dan hoe hij het wél vragen moet. 

 • Benoem de gevoelens die je bij je kind ziet. Kinderen voelen zich dan gehoord en gezien en dit kan het zelfvertrouwen van je kind een boost geven. Er zijn veel boekjes waar er gesproken wordt over de gevoelens van kinderen of dieren. Zoek je inspiratie voor nieuwe boeken? Op de website van BoekStart staat een actueel overzicht van de nieuwste boekjes voor de allerkleinsten. 

 • Help je kinderen om nieuwe vriendjes te maken. Sommige kinderen hebben een extra steuntje nodig omdat ze het spannend vinden. Dat is niet erg en past bij sommige kindjes hun karakter. Maar hoe kan je je kind dan helpen met het maken van vrienden? Praat met je kind over wat vrienden zijn en wat vrienden maken betekent, toon belangstelling voor hun vrienden of kinderen in de groep en laat ze een vriendje uitnodigen.

 • Stimuleer je kind om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Als ouder willen we graag zoveel mogelijk voor onze kinderen doen maar door je kind te leren om zo zelfredzaam en verantwoordelijk mogelijk te zijn, zal het zelfvertrouwen alleen maar groeien.

 

Kinderen met een positief zelfbeeld voelen zich meestal gelukkiger. Daarnaast maken ze ook gemakkelijker vrienden en hebben ze meer succes in de dingen die ze doen. Tot slot nog een aantal laatste tips om het zelfvertrouwen in je kinderen te vergroten:

 

 • Zorg voor een voorspelbare en veilige omgeving;

 • Zorg ervoor dat je kind voldoende beweegt;

 • Toon affectie naar je kind toe;

 • Moedig je kind aan om doelen te stellen;

 • Stimuleer je kind om de ideeën die hij zelf heeft, te uiten;

 • Laat je kind zelf beslissingen nemen;

 • Stimuleer je kind om zelf problemen op te lossen.

 

Heb je het gevoel dat je kind het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen? Bespreek dit met de jeugdverpleegkundige of opvoedadviseur van de Jeugdgezondheidszorg of met de leerkracht van je kind.

 

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355