Hoe ga je om met brutaal gedrag?

11 Oct 2018

Je vraagt je kind of hij zijn schoenen op wilt ruimen en krijgt als reactie: "Ruim ze lekker zelf op!" Of je kind roept: "Stomme zeurpiet!" Herkenbaar? Gelukkig is dit helemaal niet gek. Ieder kind is wel eens brutaal. Maar hoe ga je om met dit soort situaties? Negeer je dit gedrag? Word je boos? Schiet je in de lach? Of ga je rustig in gesprek?

 

Ontwikkeling

Kinderen ontwikkelen zich constant. Ze verkennen de wereld om hen heen, ze krijgen een eigen wil, ze vormen hun eigen mening, ze verkennen hun grenzen en ze verkennen ook de grenzen van de mensen om hen heen zoals die van jou. Brutaal gedrag is dus helemaal niet gek. Het is belangrijk om je te realiseren dat de frontale cortex van je kind (deel van de hersenen) nog (lang) niet volledig ontwikkeld is. En dit is net het deel van het brein dat hij emoties regelt...

 

Tip 1: Wat is de oorzaak?

Voor een goede, passende reactie, is het belangrijk om te weten waarom je kind brutaal doet. Is hij onzeker en wil hij stoer doen? Dan kun je op een ander moment aan de slag met zijn zelfvertrouwen. Is hij boos en uit je kind dit door brutaal, opstandig gedrag? Dan kun je je kind leren om hiermee om te gaan. Is je kind moe en chagrijnig? Dan moet hij vanavond misschien eerder naar bed of is het fijn als hij voortaan eerst even een filmpje kijkt als hij uit school komt. Is je kind jou aan het uittesten? Dan is het extra belangrijk om grenzen te stellen. Is het brutale gedrag erin geslopen en inmiddels een gewoonte geworden? Dan moet daar eindelijk maar eens verandering in komen!

 

Tip 2: Accepteer het niet

Wat de reden van het brutale gedrag ook is, accepteer het niet! Kinderen hebben grenzen nodig. Stel je geen grenzen, kan dat niet alleen vervelende gevolgen hebben voor jou (steeds brutaler kind), maar ook voor je kind (krijgt steeds vaker negatieve aandacht) en andere personen in zijn leefomgeving zoals zijn juf, opa en coach.

Vertel je kind heel duidelijk welk gedrag je niet accepteert en waarom je dit gedrag niet accepteert. Bijvoorbeeld omdat het brutaal is en jij daar verdrietig van wordt. Geef ook aan wat er gebeurt als je kind niet stopt met dit gedrag (de consequentie).

 

Tip 3: Blijf rustig en toon begrip

Als je met je kind in gesprek gaat, kun je het beste rustig blijven. Je stem verheffen of zelfs schreeuwen helpt niet. Probeer ook het gevoel van je kind te benoemen. Dit helpt je kind om zijn gevoelens te begrijpen en hierdoor wordt je kind vaak rustiger. "Ik begrijp dat je geen zin hebt om je schoenen op te ruimen. Toch wil ik dat ze over 5 minuten in de gang staan." Of: "Je wilt liever doorspelen he? Dat begrijp ik wel. Helaas kan dat nu niet, omdat we gaan eten." Of: "Je moet wel erg boos zijn als je zo tegen me praat. Dat is niet zoals we in dit huis met elkaar omgaan."

Geef ook de ruimte aan je kind om bijvoorbeeld nog wat uit te leggen over zijn gedrag als hij hier iets over kwijt wilt. Luister hier echt naar!

 

Tip 4: Zoek samen naar een oplossing

Als je kind zijn schoenen niet op wilt ruimen, hoef je echt niet te zoeken naar een compromis zoals dat jij het nu doet en hij de volgende keer. Of dat hij zijn schoenen niet hoeft op de ruimen voor het eten, maar voordat hij naar bed gaat. Het gaat meer om het bedenken van een oplossing voor het achterliggende probleem. Wat kan je kind de volgende keer doen als hij boos is? Kan hij misschien vertellen dat hij boos is en vragen om een paar minuten niet gestoord te worden? Wat kan hij doen als hij moe en chagrijnig is? Kan hij dan misschien even een boekje lezen in zijn kamer? En hoe kan je kind op een nette manier duidelijk maken dat hij iets niet leuk vindt? "Daar heb ik echt geen zin in", klinkt bijvoorbeeld een stuk aardiger dan "Doe het lekker zelf". Zo leer je je kind om op een respectvolle manier te communiceren.

 

Tip 5: Schenk vooral aandacht aan positief gedrag

En tenslotte nog een inkoppertje: schenk vooral aandacht aan positief gedrag van je kind. Complimenten, gezelligheid en veel positieve aandacht zorgen ervoor dat je kind meer positief gedrag vertonen. Ze vertonen minder vaak ongewenst gedrag en vaker het gewenste gedrag.

 

Is jouw kind vaak brutaal? Hoe reageer jij dan?

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355