Hoe ga je om met de driftbui van je peuter?

Bijna alle peuters hebben regelmatig een driftbui. Dit is heel normaal. Peuters hebben namelijk nog niet het vermogen in zichzelf in de hand te houden. Maar dat het normaal is, betekent nog niet dat het makkelijk is. Vooral op een openbare plek zoals in de supermarkt kan een driftbui lastig zijn. In dit artikel vind je tips om met de driftbuien van je peuter om te gaan.

 

1. Blijf rustig

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, I know, maar het is wel heel belangrijk. Bedenk maar dat je peuter het niet express doet. Voor je peuter is het niet krijgen van die leuke Dora koekjes op dit moment echt vre-se-lijk! Wordt dus niet boos, maar blijf rustig.

 

2. Gevoel erkennen

Voor je peuter is het moeilijk om zijn gevoelens te uiten. Help je peuter daarbij. Benoem wat je ziet. Bijvoorbeeld: "Ik zie dat je verdrietig bent. Je had graag nog wat langer in de speeltuin willen spelen he? Helaas gaan we nu naar huis om te eten."

De kans is groot dat je peuter al rustiger wordt, doordat hij zich begrepen voelt.

Tip: Er gaat eigenlijk altijd een andere emotie schuil achter boosheid. Verdriet of angst bijvoorbeeld. Probeer de achterliggende emotie te benoemen.

 

3. Wees duidelijk

Zeg je kind (op een rustige manier) welk gedrag je van hem of haar verwacht. Bijvoorbeeld: "Auto's blijven op de grond."

Als er geslagen of gegooid wordt, stop je dit gedrag zo rustig mogelijk door bijvoorbeeld tussen de peuters te gaan zitten, je arm ertussen te houden of het speelgoed weg te halen. Ga niet in discussie. Dan ontstaat er een machtsstrijd.

 

4. Geef niet toe

Je moet voorkomen dat je kind zichzelf op de grond stort, omdat hij weet dat hij op die manier zijn zin krijgt. Blijf bij je standpunt. Ook als je kind keihard krijst terwijl hij op zijn buik op de grond in de supermarkt ligt, ga je niet overstag. Die snoepjes koop je vandaag niet. Punt.

 

5. Laat je kind uitrazen

Laat je kind vooral even lekker uitrazen. Soms kan het fijn zijn om dit op een andere plek te doen dan waar de driftbui begint. Als je kind midden in de supermarkt een driftbui krijgt, kun je hem bijvoorbeeld oppakken, in een hoekje neerzetten, naast hem gaan zitten en wachten totdat hij gekalmeerd is. Een rustige plek is fijner dan een plek waar mensen naar je kind lachen, tegen je kind praten of je kind boos aankijken. 

 

6. Ga in gesprek

Is je kind weer helemaal gekalmeerd? Ga met je kind in gesprek over wat er gebeurde. "Toen Bart jouw autootje afpakte, werd je heel verdrietig. Jij was namelijk fijn met dat autootje aan het spelen. Je begon heel hard te huilen en te slaan. Slaan mag niet. Zullen we de volgende keer niet slaan, maar aan Bart vragen of je het autootje weer terug mag?" Of: "In de supermarkt wilde jij graag de Dora koekjes kopen. Dit mocht niet van mama. Daar werd jij verdrietig van en toen ging jij heel hard huilen op de grond. Toen heeft mama jou rustig laten worden, hebben we elkaar een knuffel gegeven en hebben we verder gewinkeld."

Door in gesprek te gaan zorg je voor verbinding en zorg je ervoor dat je kind zichzelf en de situatie beter begrijpt. 

Wat werkt er als jouw peuter een driftbui heeft?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355