Hoe gevaarlijk is de maxi-cosi?

10 Jul 2017

Super handig zo’n maxi-cosi! Eerst je gebruik je dat ding als autostoeltje en dan klik je dat ding zó in het onderstel van de kinderwagen! Neemt lekker weinig ruimte in beslag en gaat super snel. Maar is dat wel zo goed voor je kindje? Er gaan verhalen de ronde dat het babystoeltje de ademhaling zou belemmeren en zelfs voor een vergroeide baby rug zou zorgen. Hoe zit het nou echt? Ik zocht het uit!

 

Maxi-Cosi is alleen een merknaam

Laat ik eerst even zeggen dat ik het over een maxi-cosi heb, maar dat ik het eigenlijk over een autostoeltje moet hebben. Maxi-cosi is alleen een merknaam, maar deze merknaam wordt in de volksmond gebruikt als synoniem voor het autostoeltje voor baby’s.

 

Deskundige

Aangezien ik zelf pedagoog ben en geen arts of fysiotherapeut, ging ik op zoek naar iemand die er wél verstand van heeft. Zo kwam ik bij Lucy Smit, jeugdarts voor kinderen van 0 tot 4 en voorzitter van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland. Het advies van Lucy is als volgt:

 

Beweging

Een baby moet zoveel mogelijk kunnen bewegen en in een maxi-cosi kan dit niet. De baby zit dan ingesnoerd en in een gewrongen houding. Baby’s bewegen al veel en graag op hele jonge leeftijd. Ze rollen om of kruipen een stukje. Dit is goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Ook zorgt dit ervoor dat ze op latere leeftijd minder problemen hebben met bijvoorbeeld hun evenwicht en verkleint dit de kans op overgewicht. Een baby die lekker draait in zijn slaap, verbrandt meer calorieën dan een baby die slaapt in een maxi-cosi.

 

Het is een autostoeltje (voor in de auto dus)

Dus heb je de keuze om je kind in de wandelwagen te leggen in plaats van in de maxi-cosi tijdens het wandelen? Kies dan voor de wandelwagen. En ben je thuis aangekomen, maar ligt je kindje nog zo lekker te slapen in de maxi-cosi? Haal je kindje er dan toch uit en leg hem lekker in zijn bedje.

 

Vergroeide ruggetjes?

Zorgt de maxi-cosi ook voor beknelde luchtwegen en vergroeide ruggetjes? Dat dan weer niet volgens Lucy. Dit is zwaar overtrokken. Voor een vergroeid ruggetje is echt wel wat meer nodig dan zitten in een maxi-cosi. Er zijn behoorlijk wat maatregelen nodig om een lichaam andere te laten groeien en een paar uur per dag in een maxi-cosi is daarvoor niet genoeg. Ook de luchtwegen raken niet zo snel bekneld. Het is wel goed om op te letten dat het hoofdje goed ondersteund wordt, zodat je baby lekker ligt.

 

Op vakantie

Kun je dan wel met de auto op vakantie naar de zon? Dat kan zeker. Je moet alleen wel je gezonde verstand gebruiken en niet uren achter elkaar doorrijden. Stop elke twee uur eventjes en geef je baby dan even een kwartiertje bewegingsvrijheid. Laat je kindje dat lekker even liggen of kruipen op een kleedje.

 

Conclusie

Gebruik de maxi-cosi dus gewoon waar hij voor bedoeld is: je kindje veilig vervoeren in de auto. Laat je kindje niet te lang achter elkaar in de maxi-cosi zitten, maar maak je niet teveel zorgen over een uitzondering. Van een enkele keer wat langer in de maxi-cosi, krijg je kindje echt geen vergroeid ruggetje.

 

Wist je trouwens dat er ook reiswiegjes bestaan waarin je kindje plat kan liggen, net als in de wandelwagen? Die worden ook wel autobedjes genoemd in plaats van autostoeltjes. Als je regelmatig lang in de auto zit, zou dat waarschijnlijk heel fijn voor je baby zijn!

 

Zit jouw kindje graag in de maxi-cosi? Let jij op de tijd dat je baby in de autostoel zit?

 

Bron: https://www.trouw.nl/home/baby-slaapt-zo-lekker-in-de-maxi-cosi~a6c61005/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355