Hoe herken je een allergie bij kinderen?

19 Mar 2018

Als je als ouder een allergie bij je kindje vermoedt, is de boodschap vaak dat het nog te vroeg is voor een diagnose. Kinderarts Margo Hagendorens geeft aan dat dit onjuist is. Er is helemaal geen minimumleeftijd voor het uitvoeren van allergietesten. Een vroege diagnose is juist belangrijk!

 

Allergieën bij jonge kinderen

In het eerste levensjaar krijgen relatief veel kinderen te maken met een allergie. Dit komt doordat het maagdarmkanaal nog niet helemaal volgroeid is. De openingen in de darmwand zijn vrij groot, waardoor grotere brokstukken eiwitten makken door de darmwand naar het bloed kunnen. Koemelkallergie en kippenei-allergie zijn de meest voorkomende allergieën bij jonge kinderen. Ook soja, pinda, noten, vis en tarwe zijn belangrijke allergenen. 

 

Symptomen allergie bij kinderen

 

 • Maagklachten zoals buikpijn en braken

 • Darmklachten zoals diarree

 • Huidklachten zoals een erg droge huid, jeuk of uitslag

 • Luchtwegproblemen zoals veel slijmvorming, voortdurend verkouden zijn of astma

 • Allergisch eczeem

 • Pijn: te herkennen door heel veel huilen

 

Als je kind symptomen heeft en je een allergie vermoedt, kun je een arts raadplegen en een allergietest uit laten voeren.

 

Vroege allergietest

Er is geen minimumleeftijd voor het uitvoeren van allergietesten. Het is wel zo dat negatieve testen positieve testen kunnen worden. Dat komt doordat allergieën evolueren met de leeftijd van het kind. Een allergie is niet zoiets als een bloedgroep die je voor eens en altijd hebt. 

Een vroege diagnose is belangrijk, omdat het mogelijk maakt om preventief te handelen. Als je kind eczeem heeft, bestaat bijvoorbeeld de kans dat je kind later astma krijgt. Die kennis kun je gebruiken om je kind beter op te volgen en raad te vragen bij de arts als er nieuwe symptomen opduiken. 

 

Allergieën voorkomen

Je kunt allergieën niet volledig voorkomen. Je kunt wel een aantal preventieve maatregelen nemen om de symptomen de onderdrukken en je kind te beschermen. 
Hagendorens: ‘Eens je overgevoelig bent, kan je het niet meer ongedaan maken. Het klopt niet dat je een kind immuun maakt tegen huisdieren door hen er vroeg in contact mee te brengen. Bovendien verschijnen de symptomen van een kattenallergie, eerst neusklachten dan astma, pas laat. Eenvoudige maatregelen zijn niet roken, sanering tegen de huisstofmijt en borstvoeding gedurende de eerste zes maanden. Hoewel er nog altijd een controverse heerst rond borstvoeding wegen de voordelen nog altijd door. Op die manier komt het kind pas later in contact met melk en eiwitten waarop het allergisch kan reageren. Hoe langer je dat uitstelt, hoe kleiner de kans dat het kind allergisch wordt. De darmen van een kind na de geboorte functioneren immers nog niet helemaal zoals het hoort en laten daardoor bepaalde stoffen makkelijker door dan op latere leeftijd.’ 

 

Wat moet je wel en niet doen als ouder?

 • Raadpleeg bij een vermoeden van een allergie of vragen over een allergie altijd een arts!

 • Beslis nooit op eigen houtje bepaalde voedingsbestanddelen te elimineren

 • Probeer na een heftige reactie nooit op eigen houtje om een voedingsmiddel weer te introduceren!

 

Lees ook: Zo voorkom je een pinda-allergie

 

Heeft jouw kind last (gehad) van een allergie?

 

Bronnen:

http://www.maguza.be/dossiers/p/artikel-dossier/allergie-bij-kinderen-vaak-te-late-diagnose

https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie/baby-s-en-kinderen.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355