Hoe ik verliefd werd op (ouderwetse) wolbroekjes

27 Mar 2019

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, gebruiken wij wasbare luiers. Ik deed hier wel vanaf het begin heel stoer over, maar stiekem vond ik het best spannend. Is het niet teveel werk? En hebben we dan niet om de haverklap lekkages? Toch begonnen we vol goede moed. Wolbroekjes waren voor mij echter nog een brug te ver. Die zien er namelijk behoorlijk ouderwets/stoffig uit en ik was bang voor het vele werk wat wolbroekjes met zich mee zouden brengen. Toch schafte ik er 1 aan op de negenmaandenbeurs en ik ben om! In deze blog lees je alles over die ouderwetse wolbroekjes.

 

Wat is een wolbroekje?

Je hebt heel veel verschillende soorten wasbare luiers. De meest simpele luiers zijn de all-in-one luiers, zoals deze van Bambino Mio. Deze luiers zijn net zo simpel als wegwerpluiers en die combineer je ook niet met wolbroekjes.

Je hebt ook tweedelige systemen. Bij tweedelige systemen gebruik je een absorberende luier en een overbroekje. 's Nachts gebruiken wij altijd een tweedelig systeem, omdat dit minder lekgevoelig is. 

Over die luier gaat dus een overbroekje. Overbroekjes heb je in 3 verschillende materialen: PUL, TPU (beide gemaakt van polyester) en wol. En die wollen overbroekjes noemen we wolbroekjes.

 

Voordelen van een wolbroekje

Wolbroekjes zijn allereerst heerlijk zacht. Het lijkt mij comfortabeler om een lekker wolbroekje aan te hebben dan een overbroekje gemaakt van polyester. Mees heeft 's ochtends nooit meer striemen sinds we wolbroekjes gebruiken (daarvoor ook niet heel erg overigens). Daarnaast is wol warmteregulerend. Lekker warm in de winter en cool in de zomer dus. Ook is wol zelfreinigend. Een wolbroekje hoeft dus niet na elke luierwissel in de was. En tenslotte neemt wol heel veel vocht op. 50% Van zijn eigen gewicht om precies te zijn. Je hebt dus nóg minder kans op lekkage. 

 

Gedoe?

Een wolbroekje is alleen wel meer werk als PUL overbroekjes. Wol is van zichzelf namelijk niet waterdicht. Om een wolbroekje waterdicht te maken, moet je het behandelen met wolvet (lanoline). Als je de wolbroek koopt, was je de wolbroek eerst (op een wolwasprogramma met wolwasmiddel). Vervolgens moet je de wolbroek 3x! lanoliseren. Je maakt dan een badje met lanoline en laat het wolbroekje hier telkens een paar uur in liggen. Dan laat je het wolbroekje een (liggend) drogen (duurt een paar uur of soms zelfs een paar dagen) en dan pas is je wolbroekje klaar voor gebruik.

 

En dan ben je klaar met je wolbroek, totdat hij in de was moet. Dan moet je de wolbroek weer wassen op een wolwasprogramma met wolwasmiddel, het wolbroekje weer lanoliseren (nu maar 1x) en dan weer laten drogen.

Gelukkig hoef je wolbroekjes niet zo vaak te wassen. Dat hoeft maar 1 à 2 keer per maand of als er poep op zit natuurlijk.

 

Ik ben fan!

Je snapt nu misschien wel dat ik de drempel voor een wolbroekje erg groot vond. Tóch ben ik fan en heb ik zelfs nóg een wolbroekje gekocht, voor als de wolbroek gewassen moet worden.

Het werk valt me reuze mee. De eerste keer ben je er wel even zoet mee, maar het normale onderhoud is zo gepiept. Daarnaast lijkt het me super comfortabel voor Mees en hebben we echt nooit meer lekkage. Als je dat ook meeneemt, is een wolbroek uiteindelijk misschien wel minder werkt dan een overbroekje van PUL of TPU.

We gebruiken trouwens alleen wolbroekjes voor de nachten. Voor overdag vind ik wolbroekjes te dik.

 

Wij hebben nu een wolbroekje van Popolini en een wolbroekje van Manymonths. Die eerste is goedkoper en wat dikker en die tweede heeft lange pijpjes en ziet er wat minder ouderwets uit. Ze hebben beiden dus voordelen.

 

Heb jij ervaring met wolbroekjes? Zou jij een wolbroekje overwegen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355