Hoe slim is mijn kind?

Over het algemeen vinden wij in Nederland dat intelligentie gelijk staat aan je IQ. Dat is ook niet zo gek, want over het algemeen is je IQ een goede voorspeller van je schoolprestaties. Toch vind ik het jammer dat wij altijd zo hameren op schoolse vaardigheden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een hoog IQ zeker niet gelijk staat aan meer succes in het leven! Mede daarom vind ik de theorie van de meervoudige intelligentie erg mooi. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar schoolprestaties, maar naar 8 verschillende vormen van intelligentie. Deze vormen leg ik in dit artikel allemaal uit.

 

IQ

IQ staat voor intelligentiequotiënt en dit geeft de verhouding weer tussen je mentale leeftijd en je kalenderleeftijd. Als deze overeenkomen is je IQ 100. Is je mentale leeftijd lager, wordt je IQ lager en is je mentale leeftijd hoger, wordt je IQ hoger. 2/3 Van alle mensen haalt een score tussen de 85 en de 115. 
Over het algemeen voorspelt je IQ redelijk je schoolprestaties, maar niet je andere prestaties! Uit onderzoek blijkt dat een hoger IQ zeker niet gelijk staat aan meer succes in het leven. 

 

Meervoudige intelligenties van Gardner

Volgens Gardner zijn er meerdere manieren om intelligent te zijn: de één is verbaal erg sterk en leert gemakkelijk door gebruik te maken van taal. De ander ziet snel verbanden of speelt binnen no-time een nieuw muziekstuk.

 

 • Muzikale intelligentie
  Dit is bedrevenheid in taken die te maken hebben met muziek. Iemand die muzikaal intelligent is, denkt in ritmes en melodieën. Vaak luisteren deze mensen graag naar muziek, houden ze van rijmen en zingen en hebben ze een sterk gevoel voor ritme.

 • Lichamelijke intelligentie
  Dit is bedrevenheid in het gebruik van het hele lichaam of delen van het lichaam. Mensen die lichamelijk intelligent zijn, leren door te doen. Je ziet deze mensen veel bewegen, spreken met gebaren en ze hebben vaak een sprekende mimiek.

 • Logisch-mathematische intelligentie
  Dit is bedrevenheid op het gebied van probleemoplossing en wetenschappelijk denken. Mensen die logisch-mathematisch intelligent zijn, leggen makkelijk verbanden en werken makkelijk met getallen. Deze mensen zijn vaak analytisch, gestructureerd en kritisch.

 • Taalkundige intelligentie
  Dit is bedrevenheid op het gebied van taal. Mensen die taalkundig intelligent zijn, kunnen zich goe uitdrukken en zijn instaat om anderen te begrijpen en te overtuigen. Deze mensen lezen graag, hebben een grote woordenschat en kunnen goed argumenteren. 

 • Ruimtelijke intelligentie
  Dit is bedrevenheid met ruimtelijk inzicht. Mensen die ruimtelijk intelligent zijn, denken en formuleren in beelden. Deze mensen houden van kleur en vorm, tekenen veel, kunnen zich snel oriënteren en hebben een sterk gevoel voor ruimtelijke verhoudingen. 

 • Interpersoonlijke intelligentie
  Dit is bedrevenheid in het omgaan met anderen. Mensen die interpersoonlijk intelligent zijn, kunnen anderen aanvoelen, begrijpen en begeleiden. Deze mensen houden van contact met anderen, werken graag samen, voelen zich prettig in groepen en zijn bereid om anderen te helpen. 

 • Intrapersoonlijke intelligentie
  Dit is bedrevenheid in kennis over jezelf. Mensen die intrapersoonlijk intelligent zijn, hebben veel zelfkennis. Ze weten wat ze willen, wat ze kunnen en hoe ze zichzelf kunnen veranderen. De mensen zijn stil, houden zichzelf graag op de achtergrond, denken na over wat ze zeggen en nemen goed waar wat er gebeurt. 

 • Natuurlijke intelligentie
  Dit is bedrevenheid in patronen in de natuur ontdekken. Zo hadden jagers en verzamelaars de natuurlijke intelligentie om te weten welke planten eetbaar waren. Het verrast je vast niet dat mensen die natuurlijk intelligent zijn, houden van de natuur en buitenlucht. 

 

Dan komen we bij het moraal van dit artikel: als je kind niet goed presteert op school, is hij of zij niet meteen dom. Misschien is jouw kind wel heel goed in sport of heel sociaal! Ook jouw kind kan veel bereiken en super gelukkig worden. Daarnaast zou ik het mooi vinden als we meerdere intelligenties stimuleren bij kinderen. Dus niet alleen maar rekenen en taal, maar ook sporten, muziek maken, andere mensen helpen etc. Want ook dat is super belangrijk!

 

Op welke gebieden zijn jij en jouw kind(eren) intelligent?

 

Bronnen: Feldman, R.S. (2013). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson.

http://www.hoogbegaafd-idee.nl/hoogbegaafd/meervoudige-intelligentie.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355