Hoe wij onze kinderen en onszelf een nieuwe toekomst gaven (onze weg naar unschooling)

23 Mar 2019

Heb je wel eens het knagende gevoel van binnen dat je gezinsleven niet vervullend is? Dat je graag een hechter gezin zou zijn? Met meer rust en ontspanning en meer (echte) aandacht voor elkaar? Ben jij moe van alle dingen die je kinderen moeten, van tijds- en prestatiedruk (ook voor jezelf) en merk je dat je huidige (drukke) leven niet de vervulling geeft waar je naar op zoek bent? 

 

Deze gevoelens zijn voor ons heel herkenbaar. 

 

In deze blog vertel ik je hoe ik met mijn gezin in twee jaar tijd de overgang maakte naar een totaal nieuw leven. Een leven waarin onze kinderen niet langer naar school gaan en toch enorm veel leren. Hoe de wereld ons klaslokaal werd en hoe we slow travel, leren en werken combineren. Met meer tijd en aandacht voor elkaar en meer avontuur, maar toch vooral met het gevoel dat we weer aan het roer staan van hoe wij als gezin willen leven. Het is een reis van verwondering, van overgave en vertrouwen, van nieuwe uitdagingen aangaan en persoonlijke en spirituele groei. 

 

Wake up 

Vanaf het moment dat onze oudste zoon naar school moest, begon het bij ons te knagen. Eigenlijk al veel eerder, want voordat we kinderen hadden, genoten wij van een relatief vrij leven waarin we ons vooral richten op onze innerlijke ontwikkeling en waarin we ook met regelmaat voor langere perioden in het buitenland hadden gewoond of gereisd. We dachten nog dat de wereld voor ons open lag. 

 

Tot we onze oudste zoon naar school moesten brengen! 

 

Ons relatief vrije leven was daarmee snel voorbij. 

 

In het gareel 

Het vaste stramien van school, de manier van onderwijs en wat dit voor effect had op onze kinderen (we zagen ze veranderen) maakte ons niet echt blij. De CITO toetsen, prestatiedruk op school, de groepsdynamiek tussen kinderen onderling en jaar in jaar uit dezelfde gekte rond Sinterklaas, Kerst en Pasen (om maar iets te noemen). Nee, dit was niet echt het leven wat wij voor onze kinderen en onszelf voor ogen hadden. 

 

Wat wij wel wilden 

Wat wij wilden was diepere verbindingen en echte community met like-minded mensen die op een innerlijke reis waren en die bewust in het leven stonden. Met mensen die hun kinderen op een alter-natieve en vrije manier wilden opvoeden. Een internationale gemeenschap van gezinnen om samen te groeien en te ontwikkelen. 

 

Settelen 

Ons leven liep anders dan we aanvankelijk dachten en toen ons derde kind geboren werd dachten we dat het tijd werd om wat serieuzer te worden. De realiteit was dat we ons opgesloten voelden in ons leven, maar totaal niet wisten hoe we eruit moesten komen. Misschien moesten we een duidelijker carrière pad en een plan voor onze toekomst maken. Al onze vrienden, familie en kennissen hadden inmiddels een huis gekocht. Moesten wij ons ook maar eens voorgoed settelen? Een huis kopen, verhuizen naar een andere plek in Nederland. Een plek waar een vrije school was of een andere vorm 

van onderwijs die ons aansprak. Want al voordat we kinderen hadden, onderzochten we alternatieve manieren van onderwijs. 

 

Wat is er mis met het onderwijs? 

Kinderen stellen heel veel vragen en hebben een natuurlijk nieuwsgierigheid naar het leven. Wij ont-dekten dat hoe langer onze kinderen op school zaten, hoe passiever ze werken en hoe minder interesse ze hadden om te leren. Ook merkten we dat hun gedrag veranderde naarmate ze langer op school zaten. Het is erg om te zeggen, maar het voelde alsof wij onze kinderen langzaam kwijt raakten. Mijn zoon had een lange zomervakantie nodig om weer bij zichzelf te komen, maar dat bij zichzelf zijn was na de eerste weken school in september ook weer snel voorbij. 

 

Het is niet mijn doel om af te geven op het Nederlandse onderwijssysteem, er is vast een plek voor, maar ik kan er niet omheen om een aantal punten te benoemen die schadelijk zijn voor onze kinderen. Weinig spelen en weinig bewegen. Het vele stil zitten. Het moeten presteren op jonge leeftijd, het onderlinge vergelijken wat kinderen blijkbaar leren op school. De volle klaslokalen met alleen kinderen van dezelfde leeftijd. De grote aandacht voor kennis uit een boek. Kennis die ze waarschijnlijk nooit nodig hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

 

Onderwijs voor de nieuwe wereld 

Onderwijs zou een hoger doel moeten dienen dan het aanleren van kennis en vaardigheden. Het gaat er om dat wij onze kinderen voorbereiden op de wereld van de toekomst, niet op de wereld van gisteren. Wat is dan de reden dat er zoveel tijd gaat in het aanleveren van academische vaardigheden? Zijn onze kinderen daarmee voorbereid om de toekomstige wereld? Ik denk van niet. Veel belangrijker is aandacht voor de persoon die ze kunnen worden. Dat ze zichzelf mogen zijn en blijven en dat ze leren om dicht bij zichzelf te blijven, gestuurd door hun eigen interesses en nieuwsgierigheid. 

 

Vertrouwen 

Uiteindelijk draait het allemaal om vertrouwen. Als wij vertrouwen hebben in onze kinderen, hoeven we ze niet te testen met CITO’s en andere toetsen. Als wij vertrouwen dat kinderen alles al in zichzelf hebben voor hun eigen ontwikkeling, dan geven we ze tijd om het op hun eigen ritme en manier te doen. Juist het duwen en trekken om ze toch vooral mee te laten doen met het hun klas en leeftijdsgroep zorgt voor zoveel frustratie en ongelukkige kinderen. 

 

Onze kinderen deden het trouwens heel goed op school, qua prestaties. Mijn dochter Linde kwam vanaf de kleuterschool al iedere dag thuis met een sticker op haar hoofd. In groep drie en vier was ze de beste leerling van de klas en in groep vijf wilde ze het zo perfect doen dat ze er ongelukkig van werd. Ook dat is het gevolg van een systeem van straffen en belonen. Als je het goed doet krijg je een ster en wordt je geprezen, als je het niet goed doet, voel je je minder dan de rest van de klas. 

 

 

De eerste stap naar verandering 

Op een persoonlijk dieptepunt in 2017 (dit had niks met school te maken) besloot ik samen met mijn vrouw om het roer radicaal om te gooien en all-in te gaan voor het leven wat we altijd al wilden. Het was alles of niets. Vanaf dat moment begonnen we te werken aan de toekomst die we samen voor ogen hadden. We wilden weer leven en werken met ons hart. 

 

Werk doen waar je van houdt 

We zetten alles in om onze kwaliteiten en vaardigheden in te gaan zetten voor een locatie onafhankelijk bedrijf zodat we overal ter wereld konden werken met datgene waar we gepassioneerd over waren. Het bedrijf was de basis om de stap te zetten die we wilden zetten: onze kinderen uit school halen en voor onbepaalde tijd naar het buitenland vertrekken. 

 

De regie terug nemen 

Het moment dat we in september 2018 de kinderen voor de laatste keer uit school haalden na een feestelijke traktatie en mooi afscheid, voelde voor ons alsof we weer aan het roer van ons leven gin-gen staan en we onze kinderen weer terug hadden. In oktober zaten we in het vliegtuig en gingen we op weg naar een totaal nieuw leven. 

 

Niet makkelijk, wel mogelijk 

Je droom volgen klinkt mooi, maar het is ook een weg van je onzekerheden onder ogen komen en toch alles geven voor waar je werkelijk in gelooft. De route om je gevoel te volgen en daar actie aan te verbinden is de mooiste reis die er is. 

 

Als je wilt weten hoe het nu met ons gaat kun je ons volgen via Instagram @davidpieters_ en @tryntsjepieters, mijn podcast beluisteren (Supernova Podcast), en mijn blogs lezen op mijn website davidpieters.com.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355