Hoogsensitieve kinderen herkennen en helpen

19 Mar 2018

Is je kind gevoelig voor prikkels en snel van slag? Heb je het vermoeden dat je kind hoogsensitief of hooggevoelig is? Of weet je dit al, maar ben je op zoek naar tips om hiermee om te gaan? Lees dan vooral even verder!

 

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid, ookwel hoogsensitiviteit of HSP genoemd, is geen stoornis. Het is dus geen diagnose die gesteld kan worden door een psychiater zoals autisme. Wat het dan wel is? Een aangeboren karaktereigenschap. Hooggevoelige kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels. Ze hebben wat meer tijd nodig om alles wat ze horen, voelen en zien te verwerken. Ze zijn gevoeliger en denken vaak langer over dingen na. Hooggevoelige kinderen raken makkelijker overspoeld door emoties wat zich vaak uit in zich terugtrekken, zwijgen en verlegenheid. 

 

Kenmerken

 • Prikkelgevoelig
  Kinderen die hooggevoelig zijn, raken snel overprikkeld en vermoeid. Ze zijn gevoelig voor pijn, schrikken snel en kunnen slecht tegen een drukke omgeving en harde geluiden. Vreemde geuren/geluiden vallen snel op en ze kunnen last hebben van een kriebelende trui of natte sokken. 

 • Gevoelig voor stemmingen/emoties
  Hooggevoelige kinderen voelen snel de gevoelens en stemming van anderen aan. Ze lijken soms wel gedachten te kunnen lezen. Daarnaast tonen ze ook snel en goed hun medeleven. 

 • Perfectionistisch
  Hooggevoelige kinderen zijn vaak perfectionistisch wat tot faalangst kan leiden. 

 • Nieuwsgierig
  Hooggevoelige kinderen stellen vaak vragen en vragen ook veel door.

 • Intens
  Hooggevoelige kinderen kunnen intens genieten van kleine dingen, maar ook intens boos worden. Ze reageren vanuit hun intuïtie. 

 • Bedachtzaam
  Hooggevoelige kinderen zullen eerst de kat uit de boom kijken. Ze kijken eerst of de boom wel veilig is, voordat ze erin klimmen. 

 

Voordelen van hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid kan een erg lastige karaktereigenschap zijn. Vooral de overprikkeling wordt vaak als erg vervelend ervaren. Toch kan het op sommige momenten ook een hele mooie karaktereigenschap zijn! Zo kunnen hooggevoelige kinderen goed voor anderen zorgen, merken ze details op die niemand anders had gezien, zijn ze alert op gevaar, kunnen ze intens genieten van kleine dingen zoals muziek en maken niet snel fouten.

 

Omgaan met hoogsensitieve kinderen

 • Rust
  Doordat hooggevoelige kinderen sneller overprikkeld zijn, hebben ze meer behoefte aan rust. Zorg dus voor voldoende slaap, voldoende rustmomenten gedurende de dag, structuur en niet teveel prikkels. 

 • Boos? Wees bewust van je toon!
  Hooggevoelige kinderen voelen goed aan hoe jij je voelt als je boos bent en ze zijn ook sneller onder de indruk van bijvoorbeeld een stemverheffing. Tel dus even tot 10, haal diep adem en ga dan rustig met je kind in gesprek.

 • Geef tijd
  Hooggevoelige kinderen hebben meer tijd nodig om alles te verwerken. Geef je kind daarom de tijd die hij/zij nodig heeft. Zorg voor een geduldige, rustige houding en leg niet teveel druk op. 

 • Volg je kind
  Wil je kind niet aangeraakt of getroost worden? Doe dit dan ook niet. Is je kind moe? Zorg voor een rustmomentje. Volg je kind en luister naar je gevoel. Werkt een bepaalde aanpak niet? Probeer dan iets nieuws. Werkt iets goed? Ga er dan mee door!

 

Veel hooggevoelige kinderen hebben baat bij kindermassage. Lees ook: Kindermassage.

 

Heb jij ervaring met hooggevoelige kinderen? Heb jij nog tips?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355