Huidfonds: bescherm kinderen beter tegen de zon

18 Apr 2018

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Het kan ontstaan door overmatige blootstelling aan UV straling. Blootstelling aan de zon op kinderleeftijd verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Uit onderzoek van het huidfonds blijkt dat jonge kinderen vaak niet voldoende worden beschermd tegen de zon. Nu de lente weer in zicht is, is dit weer een actueel onderwerp en besloot ik om hier aandacht aan te geven. 

 

Ik ben geen dermatoloog of oncoloog. Deze informatie is afkomstig van het huidfonds.

 

Huidkanker voorkomen

Zonblootstelling op jonge leeftijd (tot 15 jaar) verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Hoe vaker je in je leven verbrandt, hoe groter deze kans wordt. Door juiste voorlichting en maatregelen zoals insmeren met zonnebrand, uit de zon blijven en UV werende kleding, is huidkanker deels te voorkomen.

 

Wat doet het huidfonds?

Het huidfonds zorgt voor voorlichting voor ouders en kinderdagverblijven. Zo organiseerde het huidfonds van 12 t/m 16 maart de zonnetjesweek. Tijdens deze week leerden kinderen op kinderdagverblijven op een speelse manier over zinbescherming. Verder ontwikkelde het huidfonds posters, een folder en een infographic overheen risico op huidkanker en wat je kunt doen om dit te voorkomen. 

Daarnaast ontwikkelen zij leuk voorlichtingsmateriaal voor kinderen zoals de zonnebrand song.

 

 

Je kind beschermen tegen de zon

Dit is natuurlijk de hamvraag: hoe bescherm je je kind dan goed tegen de zon? 
Een babyhuidje heeft nog geen beschermend pigment. Daarom is het goed om je baby het eerste jaar uit de zon te houden. Na de eerste verjaardag kun je je kind rustig laten wennen aan de zon. Het is belangrijk om je kind dan goed in te smeren met zonnebrand met een hoge factor. 
Smeer je kind een half uur voordat ze de zon ingaan al in met zonnebrand. Smeer een dikke laag crème en vergeet ook de oren en de kledingrandjes niet. Herhaal dit elke 2 uur.

Naast goed insmeren is het verstandig je kind tussen 11:00 en 15:00 uit de zon te houden, je kind zonwerende kleding aan te doen en je kind een petje of hoedje op te doen. 

Is de zon dan zo slecht?

Zonnestraling is zeker niet alleen maar slecht. De zon is een belangrijke bron van vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan de botgroei bij kinderen afremmen. Maar voor voldoende vitamine D is zonlicht op de handjes en op het gezicht al voldoende. 

 

Doe de test

Het huidfonds heeft ook een leuke test ontwikkeld om te testen hoeveel jij weet over de zon en zonbescherming. Ik moet zeggen dat ik minder weet dat ik dacht over dit onderwerp. Je vindt de test hier

 

Hoe bescherm jij je kind(eren) tegen de zon?

 

Meer informatie vind je op www.huidfonds.nl
 

*Dit artikel is niet gesponsord.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355