Huiswerk in de onderbouw?

25 Dec 2017

Deze maand zag ik een nieuwsartikel voorbij komen waar ik erg van schrok: op een kwart van de basisscholen krijgen kinderen uit groep 3 of 4 al huiswerk mee! Dit blijkt uit onderzoek van RTL nieuws. Gelukkig zijn veel deskundigen het hier niet mee eens.

Het onderzoek
1 Op de 10 basisscholen vulde een vragenlijst in over hun huiswerkbeleid. Daaruit bleek dus dat een kwart van de basisscholen kinderen uit groep 3 of 4 al huiswerk geeft. De helft van de scholen die kinderen in de onderbouw al huiswerk geven, doet dat ook meteen wekelijks! In groep 8 geven zo goed als alle scholen opdrachten mee naar huis.

Misschien nog wel schokkender vond ik het feit dat bijna 40% van de basisscholen leerlingen  in groep 8 heeft die buiten school om huiswerkbegeleiding krijgen!

 

Basisscholen noemen de volgende reden om huiswerk te geven

  • Voorbereiden op het voortgezet onderwijs

  • Herhalen van en oefenen met stof uit de klas

  • Zelfstandigheid stimuleren

  • Het leren combineren van verschillende vaardigheden

  • De ouders betrekken bij de stof op school

 

Deskundigen

Deskundigen noemen deze 'trend' gelukkig onzin: 'Huiswerk gaat boven de capaciteit van jonge kinderen'. Volgens kinderneuropsycholoog Diana Smidts zijn kinderen van die leeftijd nog helemaal niet toe aan huiswerk. Het ontbreekt jonge kinderen aan een realistisch tijdbesef. Dit krijgen ze pas rond de leeftijd van 9 jaar. Basisscholen zouden te veel vragen van jonge kinderen.

Smidts is van mening dat rust, vrije tijd en spelen erg belangrijk zijn. Tijdens spel leren kinderen ook heel veel zoals vooruitdenken. En de motivatie om dat te doen ligt veel hoger dan bij huiswerk maken. 
Gepensioneerd hoogleraar spraak- en taalstoornissen Sieneke Goorhuis is het met Smidts eens. Zij geeft aan dat kinderen, ook zonder huiswerk, buiten schooltijd heel veel leren op motorisch en sociaal gebied. 

Anna Bosman, hoogleraar pedagogiek, vindt dat scholen pas rustig met huiswerk moeten beginnen in groep 7 om de kinderen voor te bereiden op de middelbare school. En niet meteen elke dag, maar ongeveer 1 taakje per week van maximaal 20 minuten. In groep 8 zou dit maximaal 2 keer per week moeten. Even ter vergelijking: nu geeft een derde van de basisscholen minstens 3 keer per week huiswerk op.
Het feit dat zoveel leerlingen buiten school om huiswerkbegeleiding krijgen vinden deskundigen ook te gek voor woorden. Huiswerkbegeleiding betekent volgens Bosman dat we het normaal vinden dat er een stevige hoeveelheid huiswerk wordt gegeven op de basisschool. 

 

Mijn mening

Zoals ik eigenlijk al heb aangegeven, schrok ik enorm van deze cijfers. Ik ben het er helemaal mee eens dat er tot en met groep 6 GEEN huiswerk gegeven zou moeten worden. Mooie herfstbladeren zoeken om mee te knutselen vind ik wel oké, maar het maken van rekenopgaven niet. Ik vind het zeker belangrijk dat kinderen worden voorbereid op de middelbare school, maar kinderen moeten ook lekker kind kunnen zijn. Dus weinig stress en lekker veel spelen. Daar leren ze hartstikke veel van.

Wat is jouw mening over huiswerk op de basisschool? En krijgt jouw kind op de basisschool (veel) huiswerk?

 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/onderwijs/huiswerk-in-groep-3-of-4-onzin-zeggen-deskundigen

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355