Ieuwl! Maak je badspeelgoed schoon!

15 Apr 2018

Uit onderzoek van Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers blijkt dat badeendjes vol bacteriën en schimmels zitten. Soms wel 75 miljoen per vierkante centimeter! En daar zitten ook potentieel ziekteverwekkende bacteriën en schimmels tussen zoals de Legionella-bacterie en de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa. Goed schoonmaken die badeendjes dus!

 

De groei van bacteriën en schimmels

Normaal gesproken is kraanwater helemaal geen goede bron voor bacteriën om te groeien. Door de slechte kwaliteit van het plastic waarvan badeendjes zijn gemaakt, krijgen bacteriën toch de voedingsstoffen om te groeien. Ook zeepresten, urine en zweet zijn een goede bron voor bacteriën en schimmels om te groeien. Daardoor zitten er in 4 op de 5 badeenden ziekteverwekkers.

 

Het probleem

Bacteriën zijn in principe helemaal niet slecht. Ze kunnen je immuunsysteem zelfs versterken. Maar als kinderen te vaak in aanraking komen met de verkeerde bacteriën en schimmels, kunnen ze infecties krijgen aan de ogen, oren en organen. De exacte gezondheidsrisico's zijn nog niet bekend. Daarvoor zal er meer onderzoek plaats moeten vinden. In het onderstaande filmpje zie je hoe badeendjes er van binnen uitzien. Bah!

 

 

Oplossing

Er zijn 2 oplossingen voor dit probleem: een hogere kwaliteit polymeren gebruiken bij het maken van badeendjes of je badspeelgoed goed onderhouden.

 

Voorkomen dat badspeeltjes vies worden

 • Spoel het badspeelgoed na gebruik om met schoon water

 • Knijp het badspeelgoed na gebruik helemaal leeg

 • Berg het badspeelgoed op een een bakje/rekje waar het water niet in blijft staan (met gaten dus)

 • Droog het badspeelgoed na gebruik af met een handdoek

 • Zorg voor ventilatie in de badkamer

 

Zo maak je badspeelgoed schoon

Als je het bovenstaande rijtje met tips al opvolgt, hoeft dit niet te gebeuren, maar anders is het handig om dit ongeveer 1 keer per maand te doen:

 

Voor zacht badspeelgoed

 • Maak een sopje met milde zeep. Laat het speelgoed weken en schrob het schoon. Spoel af met schoon water en laat het opdrogen.

 

Voor hard badspeelgoed

 • Doe het speelgoed in de vaatwasser of wasmachine. In de vaatwasser gebruik je een standaard programma en ecologische zeep en in de wasmachine gebruik je een kussensloop, het handwasprogramma en geen wasverzachter. 

 

SOS

 • Is het speelgoed zo vies dat er kalk of schimmel op/in zit? Sla dan natuurazijn in. Maak een oplossing van 1 deel natuurazijn op 3 delen water, leg het speelgoed hier 10 minuten in, schrob het goed, spoel het af met schoon water en laat het opdrogen.

 • En het speelgoed af en toe vervangen kan ook zeker geen kwaad.

 

Maak jij het badspeelgoed wel eens schoon?

 

Bron: https://nos.nl/artikel/2224715-badeenden-zitten-vol-ziekteverwekkende-bacterien-en-schimmels.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355