Ik ben twee en ik zeg 'nee'!

25 May 2017

Voel jij je regelmatig een politieagent? Word je gek van de driftbuien in de supermarkt? En moet je voor je gevoel wel 100 keer zeggen dat je kind moet stoppen? Dan is de kans groot dat jij een peuter in huis hebt die in de peuterpuberteit zit.

 

Het begin

Rond de 1,5/2 jaar wordt je kindje een peuter. Je lieve rustige baby is nu misschien wel veranderd in een lastig en eigenwijs kind! Tadaaaaaa, je kind zit in de peuterpuberteit! Het gedrag lijkt namelijk erg veel op het gedrag van een puber, alleen kan je met een puber nog een redelijk gesprek voeren en loopt die niet de hele dag achter je aan. Het antwoord ‘nee’ zal je vanaf nu vaak horen!

 

Sprongetje in de ontwikkeling

Eigenlijk is de peuterpuberteit een ontwikkelingsfase waarin je kindje zichzelf ontdekt. Hij ontdekt wat hij kan, wat hij wil en vooral ook wat hij niet wil! Voor jou als ouder is deze fase lastig, omdat je kind heel opstandig kan zijn, heel boos kan worden en van alles wil proberen wat eigenlijk gevaarlijk is. Toch is het ook een mooie fase, omdat je kindje super veel leert! Hij leert liedjes zingen, wil veel ondernemen en stelt heel veel (grappige) vragen.

 

Wanneer stopt het?

De peuterpuberteit kan de gehele peutertijd duren (tot 4 jaar), maar gelukkig is dit meestal niet het geval! Op een gegeven moment zijn ze klaar met experimenteren en zal je kind rustiger worden en beter gaan luisteren. Het verschilt per kind hoe lang en hoe heftig deze periode is.

 

Tip 1: Leef je in!

Om met deze fase om te gaan is goed om je in te leven in je kind. De voorwerpen om hem heen roepen: ‘Druk op mijn knopje’, ‘trek aan mijn hendel’, en ‘kijk in mijn kistje’. Ook denkt je kindje: ‘wow, ik kan al klimmen!’, ‘wat zou er gebeuren als ik mijn eten op de grond gooi?’ en ‘zou ik al harder kunnen rennen dan de kat van de buren?’

 

Tip 2: wees duidelijk!

Daarnaast is het belangrijk om duidelijk en consistent te zijn en vooral om ook vol te houden! Je kind zoekt de grenzen op en het is belangrijk dat jij deze grenzen geeft. Anders is het einde zoek. Lees ook: Een consistente ouder zijn, hoe doe je dat? Ook is het belangrijk dat je volhoudt, want dat luisteren is nog erg moeilijk voor je peuter! Hij moet eerst leren dat ‘niet doen’ betekent dat hij moet stoppen met het gooien van zijn autootje.

 

Tip 3: geef opdrachten!

Tenslotte helpt het om meer opdrachten te geven in plaats van vragen te stellen. We zijn uit beleefdheid allemaal gewend om een vraag te stellen als je iets voor elkaar wil krijgen, maar zo gek is het niet als je kindje ‘nee’ antwoord op de vraag of hij naar je toe wil komen toch? Als je je kind een opdracht heeft: ‘Ik wil dat je nu bij mama komt’, voelt je kind dat hij geen keuze heeft en dat jij als ouder bepaalt wat er gebeurt.

 

En onthoud: het is een fase en je hebt nog 10 jaar om bij te komen voordat de echte puberteit begint!

 

Wil je meer lezen? Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvang je gratis het E-book pittige peuters.

 

Wat is jouw beste tip?

 

Bronnen:

Kim de Zoete. (2012). Executief functioneren en gedragsproblemen bij peuters en kleuters. Leiden: Universiteit Leiden.

Sagasser, J. (2012). De kleine koning(in). Utrecht: Kosmos uitgevers.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355