Ik daag jullie uit: waarom ben jij een goede moeder?

20 Jan 2019

Het gebeurt constant op social media: ouders geven elkaar ladingen kritiek over elkaars opvoedkwaliteiten. Een kind zou slecht slapen, omdat hij bij zijn ouders op de kamer slaapt. Een kind zou slecht luisteren, omdat de ouders niet streng genoeg zijn. Je kind eet slecht, omdat hij weet dat hij toch wel een toetje krijgt. En zelfs als in het nieuws verschijnt dat er een kind is overleden, durven mensen te zeggen dat het de schuld is van de ouders. Hadden ze maar beter op moeten letten...

Waarom geven we elkaar zoveel kritiek? Het zou toch veel beter zijn als we elkaar zelfvertrouwen geven? In plaats van elkaar onzeker maken? Waarom zeggen we niet: "Wat vervelend voor je dat je kind zo slecht slaapt. Heb je zelf enig idee waar het door komt?" Of: "Mijn kinderen halen soms ook het bloed onder mijn nagels vandaan. Bij mij wil het soms wel eens helpen om het vervelende gedrag te negeren."
Om wat meer positiviteit te verspreiden en elkaar niet onzeker, maar zelfverzekerd te maken, daag ik jullie vandaag uit!

 

Opdracht 1

Bedenk 3 redenen waarom jij een goede moeder bent. En deel ze vooral! Ik zal beginnen:

 

 1. Ik ben een goede moeder, omdat ik Mees alle liefde geef die ik in mij heb.
  Oké, er gaat ook een beetje naar Ger... haha.

 2. Ik ben een goede moeder, omdat ik Mees zoveel mogelijk volg in zijn behoeften.
  Zo geef ik toe aan zijn huidhonger, voed ik Mees wanneer hij honger heeft en bied ik hem rust en geborgenheid als hij moeite heeft met het verwerken van veel prikkels.

 3. Ik ben een goede moeder, omdat ik mij verdiep in de mogelijkheden die er zijn en daar mijn keuzes op baseer.
  Zo gebruiken wij wasbare luiers, wasbare billendoekjes en natuurlijke verzorgingsproducten.

 

Let op: vat het niet op als kritiek als jij de bovenstaande dingen niet doet. Iedere moeder heeft andere kwaliteiten. We houden het vandaag positief!

 

Opdracht 2

Kies een moeder uit en vertel waarom je haar een goede moeder vindt.

Ik kies Lot Keckeis. Lieve Lot, ik vind jou een goede moeder, omdat jij zo ontzettend positief bent. Daar kan ik soms nog wel wat van leren.

 

Nu is het jouw beurt! Waarom ben jij een goede moeder? En wie geef jij bij deze graag een compliment?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355