Ik geef geen borstvoeding meer

20 Jan 2020

Ik heb 15 maanden borstvoeding kunnen geven, maar daarna ging hier niet meer. Het hoe, wat een waarom lees je in deze blogpost.

 

WHO norm

Toen ik zwanger was van Mees, vond ik het heel belangrijk om borstvoeding te gaan geven, maar dacht ik dat ik er na een maand of 6 wel klaar mee zou zijn. De eerste maanden waren niet makkelijk. Bij de geboorte was Mees nog niet sterk genoeg om volledig live bij mij te drinken, we hebben last gehad van spruw, ik heb last gehad van borstontstekingen, Mees bleek een te korte tongriem te hebben en ik moest aan de domperidon (en ontelbaar vaak voeden en kolven). Ik was telkens vastberaden: die 6 maanden zouden we halen. En daarna werd het eigenlijk alleen maar makkelijker en leuker. Ook leerde ik steeds meer bij over de voordelen van borstvoeding. Ook als je kindje al wat 'ouder' is. Ik zag geen reden meer om te stoppen en 1 jaar voeden werd het nieuwe doel. 

Maar ook na dat jaar zag ik geen reden om te stoppen. Het voeden werd echt met de dag alleen maar makkelijker en leuker. En hoe mooi zou het zijn als ik die WHO norm zou halen (De WHO norm is 2 jaar)? Ik besloot om gewoon door te voeden zolang het voor ons beiden fijn zou zijn.

 

Zwanger

En toen werd ik zwanger! Ik wist dat je productie flink kan dalen tijdens de zwangerschap en dat dit vaak het einde van de borstvoeding betekent. Dat hield ons echter niet tegen om voor een tweede kindje te gaan. 

Als heel snel (ik denk rond week 6 al) merkte ik dat mijn productie achteruit ging. Uiteindelijk heb ik Mees 15 maanden kunnen voeden (tot ik 8 weken zwanger was). Daarna was de melk 'op' en weigerde Mees. Zomaar, van de ene op de andere dag.

 

Het is goed zo

Het is goed zo. Ik ben trots op die 15 maanden. Al moet ik ook bekennen dat ik er echt wel een traantje om heb gelaten. Het was zo bijzonder! En je sluit toch een bepaalde periode af. Maar ik heb volledig vrede met hoe deze periode is geëindigd. En over een paar maanden begint er ongetwijfeld weer een nieuw borstvoedingsavontuur!

 

En lieve mama's. Het is absoluut niet mijn bedoeling om je een vervelend gevoel te geven als je niet voor borstvoeding hebt gekozen of hebt kunnen kiezen. Of als je er veel eerder klaar mee was dan ik. Ik hoop dat iedere moeder een keuze kan en mag maken die bij haar past.

 

Heb jij borstvoeding gegeven? Hoe lang? En hoe is die periode geëindigd?

 

Foto: Lieke van Mil Fotografie

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355