In gesprek met de tandarts

28 Jun 2017

Iedere ouder wil een mooi, wit, gezond, blijvend gebit voor zijn kindje. Toch? Daarvoor is een goede mondverzorging erg belangrijk. In de praktijk roept dat vaak veel vragen op: Welke fopspeen moet ik aanschaffen? Wanneer moeten we beginnen met tandenpoetsen? Waar moet ik dan op letten? Vanaf wanneer moet mijn kind naar de tandarts? Om jullie een goed antwoord te kunnen geven op al deze vragen, ging ik in gesprek met Nicole. Nicole is tandarts bij Nieuwe Helden, een verwijspraktijk voor kindertandheelkunde, en bij het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam.

 

De fopspeen
Kinderen hebben simpelweg een zuigbehoefte. Voor het gebit is het beter om te zuigen op een speen, dan op de duim. De reden hiervoor is dat het speenzuigen makkelijker af te leren is dan duimzuigen, omdat een kind zijn duim altijd bij zich heeft. Gemiddeld is de zuigbehoefte met 9 maanden over. Als je later stopt, kan het afleren moeilijk worden, omdat een kind zich enorm kan hechten aan een speen. Als je rond de 9 maanden toch niet bent gestopt, probeer dan voor het 4e jaar te stoppen. Hier zijn leuke boekjes voor zoals het
‘stoppen met foppen’ boek van Difrax
Welke speen je koopt, maakt niet zoveel uit. Er zijn veel merken die aangeven dat hun speen beter is voor het gebit, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat de ene speen beter is dan de andere.

 

Tandenpoetsen

Je begint met tandenpoetsen vanaf het doorbreken van het eerste tandje. Dit gebeurt ongeveer als je baby 6-8 maanden oud is. 1 Keer per dag poetsen is dan nog genoeg. Vanaf de leeftijd van 2 jaar wordt er geadviseerd om 2 keer per dag te gaan poetsen.
Kies in het begin voor een babytandenborstel. Deze heeft zachte haren. Gebruik hierbij een kleine hoeveelheid peutertandpasta (0-5 jaar) met fluoride. Een bultje ter grootte van een rijstkorrel is al genoeg voor de hele mond! Vervolgens poets je heen en weer aan de buitenkant, de binnenkant, bovenop (het kauwvlak) en op het tandvlees.

 

Tandarts
De tandarts ziet jouw kind het liefst zo vroeg mogelijk. Zo kunnen ze met behulp van voorlichting over poetsen en voeding tandbederf en gaatjes proberen te voorkomen. Wist je dat in Nederland de helft van de vijfjarige kinderen al gaatjes in zijn melkgebit heeft? Daar schrok ik zelf echt enorm van! Gaatjes in het melkgebit zijn namelijk een voorspeller voor gaatjes in het blijvend gebit.
Je kunt je kind voorbereiden op de tandarts door een leuk boekje over de tandarts te lezen. Verder voelen je kinderen jouw emoties feilloos aan, dus als je zelf heel erg bang bent, kun je je kind misschien beter met je partner, opa of oma naar de tandarts laten gaan.

 

Laatste tip van de tandarts
Gun elk kind een gezonde mond. Dit is niet alleen heel fijn, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dagelijks tandenpoetsen hoort hierbij, ondanks dat dit nog best een hele klus kan zijn! Is het tandenpoetsen bij jou ook elke avond een drama? Knoop het volgende dan goed in je oren: ‘Je bent niet de enige. Houd vol! Uiteindelijk wordt het makkelijker!’.
Probeer het poetsen zo positief en leuk mogelijk te houden. Zing een liedje, gebruik de Timerapp van OralB of laat je kind een sticker verdienen als hij goed helpt met poetsen. Kom je er niet uit? Vraag dan hulp aan je tandarts of mondhygiëniste.

 

Hoe gaat het tandenpoetsen er bij jullie thuis aan toe?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355