Intakegesprek met de kraamzorg

29 Jul 2018

Afgelopen vrijdag had ik een persoonlijk kennismakingsgesprek met een consulent van de (natuurlijke) kraamzorg. Ik was pas 27 weken zwanger dus ze waren lekker vroeg! Benieuwd wat we hebben besproken? Wat onze wensen zijn? Of wij nog bijzonderheden hebben waar de kraamverzorgdene rekening mee moet houden? En of ik nog steeds blij ben met de keuze voor deze organisatie? Lees dan vooral lekker door!

 

Natuurlijke kraamzorg

Wij hebben gekozen voor een organisatie die ook natuurlijke kraamzorg biedt. Natuurlijke kraamzorg is voor ouders die op natuurlijke wijze hun baby willen verzorgen en met natuurlijke middelen ondersteund willen worden. Het is gebaseerd op de ideeën van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Rust en warmte staan centraal tijdens de kraamweek. In de praktijk zie je bijvoorbeeld terug dat er kamille wordt gebruikt als spoeling na je toiletgang en in olie voor het verlichten van darmkrampjes (kamille werkt namelijk ontspannend en ontstekingsremmend). De kraamverzorgster kan de moeder een voetinwrijving geven met olie voor extra ontspanning. Het gebruik van wasbare luiers wordt als normaal en fijn gezien en borstvoeding is erg belangrijk. Bij het op gang brengen van de borstvoeding kan er een kwarkkompres worden gebruikt bij vastzittende melk en de aanmaak van melk kan gestimuleerd worden met een speciale bovenarm-schouder inwrijving.

 

Klinkt misschien een beetje zweverig allemaal, maar ik vind het heel mooi om de kraamweek zo natuurlijk mogelijk te houden. Ik wil niet dat de kraamverzorgster gek opkijkt van de wasbare luiers, dat ze de babybillen insmeert met Zwitsal of dat ze aanbiedt dat flesvoeding ook een optie is als de borstvoeding nog niet zo lekker loopt. Ik ben erg benieuwd naar natuurlijke kraamzorg in de praktijk en deel uiteraard mijn ervaringen als ik weer een beetje hersteld ben.

 

Intakegesprek

Als je voor het eerst in verwachting bent, komt er altijd iemand thuis langs voor een intakegesprek. Bij volgende zwangerschappen, vindt het intakegesprek telefonisch plaats. 

Het doel van zo'n intakegesprek is genoeg informatie verzamelen om een ideale match te kunnen maken tussen het gezin en de kraamverzorgende. Klinkt heel leuk, maar in de praktijk wordt er volgens mij vooral gekeken naar wie er beschikbaar is. Daarnaast wordt er tijdens zo'n gesprek verteld wat je tijdens je bevalling en kraamweek van de kraamzorg kunt verwachten, kun je je vragen stellen, kan de consulent meekijken naar je babyspullen en kun je nog wat wensen/verwachtingen/bijzonderheden uitspreken.

 

Wat wij bespraken

Helaas werd al snel duidelijk dat het enorm druk is. Er zijn veel zwangeren en er worden veel baby's geboren. Hierdoor kunnen ze geen 49 uur kraamzorg garanderen, maar wel de minimale 24. Jammer! Wat ik wel erg fijn vindt aan deze organisatie is dat ze een borstvoedingslijn hebben. 7 Dagen per week kun je gratis bellen met een lactatiekundige voor advies. Daarnaast krijgen ook alle kraamverzorgenden 2 keer per jaar bijscholing over borstvoeding.

Er zal al een kraamverzorgster aanwezig zijn tijdens de bevalling. Ook staat er altijd meteen een kraamverzorgster op de stoep zodra je naar huis mag. Die komt dan helpen met opstarten. Daarna krijg je gedurende 8 dagen zorg en hulp van een kraamverzorgster.

Wij hebben geen bijzondere wensen of verwachtingen. We hebben even doorgegeven dat we vegetarisch eten, dat het betaald parkeren is voor de deur (en die kosten blijken helaas voor ons) en we hebben even gekeken naar ons bed. Die is erg moeilijk op klossen te zetten en met een co-sleeper wordt dat helemaal onhandig. De oplossing: een extra matras die we bovenop het bed kunnen leggen, zodat daar de controles op plaats kunnen vinden. 

Tenslotte heb ik nog een paar handige tips gekregen. De consulent vertelde dat het verstandig is om in het begin een kolf te huren in plaats van te kopen, ze vertelde dat we bij de gemeente een speciale parkeer kortingscode kunnen aanvragen voor de kraamverzorgster en dat je een miniverpakking flesvoeding in huis kunt halen.

 

Al met al vond ik het een prettig gesprek. Weinig nieuwe informatie, maar ik had er een goed gevoel bij en alles wat nog niet helemaal duidelijk was, is dat nu wel.

 

Wat zijn jouw ervaringen met kraamzorg? Heb jij nog tips m.b.t. wensen/afspraken en dergelijke?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355