Invitation to play: hoe, wat en waarom?

22 Apr 2020

Ik ben er super fan van en zou willen dat iedere ouder hier vanaf wist: invitations to play! Benieuwd naar wat een invitation to play precies is? Waar dit goed voor is? En hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder!

 

Wat is een invitation to play?

Een invitation to play is letterlijk vertaald een uitnodiging om te spelen. Kort samengevat zet je speelgoed klaar op een uitnodigende manier. Zo uitnodigend dat je kind er meteen mee zal willen spelen als hij of zij het ziet. 

Het klaarzetten van een iPad of V-tech computertje zijn echter géén invitations to play, ondanks dat ik best geloof dat kinderen hier ook meteen mee zullen willen spelen als je dit voor ze klaarzet. 

 

Open ended speelgoed

Een belangrijke voorwaarde is dat je gebruikt maakt van 'open ended' speelgoed. Daar lees je meer over in deze blogpost. De essentie van open ended speelgoed is dat het niet vast ligt hoe je kind ermee speelt. Je kind moet zijn eigen spel bedenken. Blokken, ballen, een Wobbel, Duplo, klei, dozen en bakjes zijn hier allemaal uitstekende voorbeelden van. Open ended speelgoed is onder andere super goed voor de fantasie en creativiteit.

 

Waarom een invitation to play maken?

De beste reden is dat het ontzettend leuk is! Het is al erg leuk om te maken, maar nog leuker om je kind er vervolgens mee te zien spelen. Het bied je kind de kans om eens met ander speelgoed te spelen en om eens op een andere manier met speelgoed te spelen. Perfect als je prachtig speelgoed in de kast hebt liggen waar nauwelijks naar omgekeken wordt. En met een invitation to play is de kans sowieso heel groot dát je kind lekker gaat spelen en niet vraagt om een filmpje of spelletje op je telefoon. Ook is de kans heel groot dat je kind lekker lang geboeid is. Langer dan wanneer je kind weer hetzelfde spel speelt met hetzelfde speelgoed als altijd.

 

Hoe maak je een invitation to play?

Je maakt een invitation to play als je kind er niet bij is. Bijvoorbeeld als hij slaapt of op school is. Vervolgens verzamel je allemaal open-ended speelgoed en gebruik je je fantasie. Je kunt simpelweg een aantal bakjes naast elkaar zitten met daarin takjes, macaroni, rijst, gras en knijpers. Je kunt ook een afwasteil vullen met een sopje en er wat bekers, bakjes en lepels naast leggen. Je kunt een treinbaan door je hele woonkamer leggen met allerlei obstakels zoals takjes op het spoor. En je kunt alle houten blokken en dieren verzamelen om een mooie dierentuin te bouwen. Alles kan! Kijk vooral eens op Pinterest als je op zoek bent naar inspiratie. Dat is daar volop te vinden!

 

Maak jij wel eens een invitation to play voor je kind? Of ben je van plan om eens een invitation to play te maken?

 

Veel plezier!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355