Is je kind een slechte slaper? Haal de strijd eraf!

Veel ouders van baby's en peuters die slecht slapen zijn ten einde raad. Volgens professionals is dit helemaal niet nodig. De meeste zogenaamde slaapproblemen zouden onder normaal babygedrag vallen. En de oplossing om je kind beter te laten slapen? De strijd eraf halen!

 

Normaal babygedrag

Veel ouders denken dat baby's al snel horen door te slapen. Dat doen er echter maar een paar. Marilene de Zeeuw, klinisch psycholoog Kinderen en Jeugd en psychotherapeut: “Baby’s worden nu eenmaal gewoon regelmatig wakker. Veel zogenaamde slaapproblemen vallen dan ook onder normaal babygedrag, waar je je als gezin toe te verhouden hebt. De categorie waar echt sprake is van een lichamelijk probleem, is vrij klein. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan benauwdheid als gevolg van een ademhalingsprobleem. Kinderen slapen daar onrustig van. Of ontwikkelingsproblematiek. Of slaapproblemen als gevolg van een trauma. Maar meestal gaat het om normaal babygedrag dat slecht begrepen wordt.”

 

Wat werkt niet?

De Zeeuw: “Met snelle gedragsadviezen over straffen, belonen en negeren, plus dat consequent laten doen, zijn ouders en baby’s niet geholpen”. Ook van veel ideeën over slaaptraining is de Zeeuw geen fan: "Het denken over slaapadviezen moet echt op de schop, want hier zit nog veel ouderwetse gedragstherapie uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw in."

 

Huilen heeft een functie

“Huilen heeft een functie in het kader van overleving. Als ouders niet te zien zijn, is dat de enige manier waarop een baby zich kan uitdrukken. Wakker worden en roepen om je ouders heeft een evolutionaire functie, namelijk je vergewissen van de zorg en nabijheid van je ouders.”

“Het is immers heel natuurlijk om dichtbij je ouders te willen zijn, je veilig bij hen te voelen en door hen getroost te willen worden. Daar hoort ook het besef bij er op aan te kunnen dat papa en mama je geruststellen op het moment dat er wat is, waardoor een kind zich minder bang voelt om in slaap te vallen. Dat zijn fijne verwachtingen om als baby te ontwikkelen. Lekker slapen is een functie van het lichamelijke systeem van rust en herstel, ons parasympathische systeem, en dat gebeurt vanzelf als kinderen zich veilig en ontspannen voelen.”

 

Wat werkt wel?

Accepteer dat je kind graag bij jou is en jou regelmatig wil zien. Het is niet makkelijk voor een kind om zich veilig te voelen in zijn of haar eigen kamertje. 

Haal de strijd eraf. Go with the flow! Doe wat werkt! Blijf niet vasthouden aan een rigide idee over hoe slapen eruit moet zien. Op een dag liggen ze echt wel in hun eigen bed.

 

Conclusie

Slaapt jouw kind slecht? Haal de strijd van het slapen af, accepteer dat je kind veel bij jou wilt zijn en doe gewoon wat werkt. Grote kans dat je kind dan bij jou op de kamer belandt, maar so what? Als hij 16 is, slaapt hij echt wel op zijn eigen kamer. 

 

Is jouw kind een goede slaper? Wat werkt er bij jullie thuis?

 

Bron: Vakblad Vroeg

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355