Is jouw kind links- of rechtshandig?

30 Aug 2017

Iedereen kiest op een gegeven moment in zijn jeugd of hij met links of met rechts gaat schijven. Zo'n 90% van de mensen kiest voor rechts, maar zo'n 10% van de mensen kiest dus toch voor links. In hoeverre is dit nou erfelijk? En vanaf wanneer weet je eigenlijk of je kind links- of rechtshandig is?

 

Erfelijkheid

Er is nog veel onduidelijk over de voorkeurshand, maar wat we zeker weten is dat de handvoorkeur voor het grootste gedeelte genetisch wordt bepaald. Ongeveer 75% van de kinderen wordt sowieso rechtshandig. De overige 25% van de kinderen beschikt over een gen dat ervoor zorgt dat de kinderen links- en rechtshandig kunnen worden. Hiervan ontwikkelt de helft van de kinderen een voorkeur voor links en de helft een voorkeur voor rechts. Dan krijg je uiteindelijk de vergelijk dat 88% van de mensen rechtshandig is en 12% linkshandig. 

 

Pasgeboren baby's

De eerste maanden is je baby waarschijnlijk rechtshandig. Hoe dit komt, weten we niet precies. Het zou kunnen dat de positie van de baby in de buik hiermee te maken heeft. De meeste baby's liggen namelijk met hun rechterzijde dichter bij jouw buikwand, waardoor die kant meer prikkels krijgt. Dat zou verklaren dat de rechterkant zich beter heeft ontwikkeld.

 

Jonge kinderen

Jonge kinderen ontwikkelen in de eerste jaren beide handen. Het komt wel eens voor dat een jong kind al een voorkeurshand heeft, maar meestal is dit niet zo. Jonge kinderen ontwikkelen beide handen, omdat de spieren in beide handen sterker moeten worden en de motoriek zich goed moet ontwikkelen. Heeft jouw jonge kind al een voorkeurshand? Stimuleer je kind dan ook om zijn andere hand te gebruiken.

 

De 'keuze'

Rond de leeftijd van 3 jaar maakt je kind onbewust een keuze tussen zijn linker- en rechterhand. Het is helemaal niet gek als jouw 3-jarige kindje nog beide handen gebruikt. Tot een jaar of 6 wisselen kinderen nog wel eens van voorkeurshand of blijven ze beide handen gebruiken. Bij de leeftijd van 6 jaar weet je zeker of je kind links- of rechtshandig is!

 

Linkshandigheid

Zoals ik al aangaf is zo'n 10% van de mensen linkshandig. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, is de maatschappij hierop ingericht. Denk maar eens aan de vorm van scharen en gereedschap. Ook het feit dat wij schrijven van links naar rechts is erg vervelend voor linkshandigen. Je schuift dan namelijk met je hand over je geschreven stuk. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan. Een vulpen is als linkshandige dus niet zo handig! Naast dat er vaak vlekken ontstaan bij het schrijven, is het schrijven ook vermoeiender voor linkshandigen. Zij moeten de pen namelijk met hun vingers over het papier duwen, terwijl rechtshandigen de pen over het papier kunnen trekken. 

 

De voorkeurshand van je kind voorspellen

Zoals jullie net al konden lezen, weet je de voorkeurshand van je kind pas zeker bij de leeftijd van 6 jaar. Toch kun je voor die tijd al wel een schatting maken aan de hand van de volgende testjes:

 

Baby

  • Kijk goed naar welke kant het hoofdje het vaakst toedraait.

  • Geef je kind een speeltje en kijk met welke hand hij het speeltje het liefst vastpakt.

 

Peuter/kleuter

  • Rol een bal in de richting van je kind en kijk met welke voet hij de bal tegenhoudt of schopt.

  • Geef je kind een wc-rolletje en laat hem hier doorheen kijken. Kijkt hij met zijn linker- of zijn rechteroog?

  • Welke hand gebruikt jouw kindje bij het kleuren?

 

Is jouw kind links- of rechtshandig? En vanaf welke leeftijd wist je dit?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355