Is mijn kind onzeker?

Iedereen kan wel eens onzeker zijn over zichzelf... Vragen als: 'Doe ik het wel goed?'', 'Wat zouden anderen van mij denken?' of 'Ik kan het toch niet.', spelen een grote rol bij onzekerheid. Deze negatieve gedachten kunnen ontzettend vervelend zijn en kinderen belemmeren in het dagelijks leven. Maar hoe kom je er als ouder eigenlijk achter of je kind onzeker is over zichzelf?

 

De oorzaak van gedrag

Iedereen bestaat uit een geest, ziel en lichaam. De geest en de ziel kunnen alleen via het lichaam laten weten dat er iets aan de hand is. Dit heeft als gevolg dat het 'probleem' wordt geuit door bepaald gedrag.

Het ene kind wordt druk of chagrijnig en het andere kind wordt juist rustig en zwijgt. Maar elk soort gedrag heeft een reden. Het gedrag laat zien dat er iets met het kind aan de hand is. 

 

Onzekerheid herkennen

Kinderen die onzeker zijn, vertonen vaak de volgende gedragingen:

 • Het kind trekt zich terug
  Hij of zij is in zichzelf gekeerd, is verlegen, en durft weinig van zichzelf te laten zien.

 • Het kind heeft vaak last van lichamelijke klachten
  Door psychische klachten kunnen lichamelijke klachten ontstaan zoals buikpijn of hoofdpijn.

 • Het kind zegt negatieve dingen over zichzelf

 • Het kind ziet tegen dingen op
  Bijvoorbeeld om naar school te gaan, om een spreekbeurt te houden, om af te spreken etc.

 • Het kind is niet weerbaar
  Het kind laat over zich heenlopen en komt niet voor zichzelf op

 • Het kind legt verkeerde verbanden
  Het kind heeft het gevoel dat als dingen mislukken het aan henzelf ligt, en wanneer dingen goed gaan dat het 'geluk' is.

 • Het kind overschreeuwt zichzelf
  Dit betekent dat kinderen zich 'stoer' of 'agressief' kunnen gaan gedragen om hun onzekerheid af te reageren.

 

De impact van onzekerheid

Onzekerheid komt vaak voor bij kinderen. Het ontstaat vanuit de emotie: 'Ik ben niet goed genoeg'. Deze emotie kan een grote impact hebben op het leven van een kind. Als het kind zichzelf niet goed genoeg vindt, gaat het kind zich daar ook naar gedragen. Om de impact van dit probleem aan jullie te omschrijven, mocht ik de verkorte versie van het verhaal van een kind uit mijn praktijk publiceren: 

 

'Ik was altijd en overal stil. Op school kwam dit het meest voor. In de klas durfde ik niks te zeggen. Als ik een vraag moest beantwoorden voelde ik mezelf rood worden en begon ik te huilen. Ik kon niet eens nadenken over het antwoord, het was té spannend om in een grote groep iets te vertellen. Ik wist van mezelf dat ik nooit het goede antwoord kon geven. Hierdoor was ik altijd bang voor de reactie van andere kinderen. Wat zouden die er van vinden als ik steeds het verkeerde antwoord geef? Eén keer was het zo erg dat ik begon te stotteren en het woord “publiek” niet eens uit kon spreken. Ik schaamde me er heel erg voor en iedere keer moest ik weer huilen. Ik wilde niet meer naar school. Ik ging met buikpijn naar bed en stond weer met buikpijn op. Toch moest ik gewoon gaan en moest ik van de juffrouw gewoon antwoord geven op haar vragen. Ik ging iedere dag met buikpijn naar school en ik wilde iedere dag dat ik onzichtbaar was.'

 

De impact van onzekerheid kan dusdanig groot zijn dat een kind alsmaar in spanning leeft. Om de spanningen af te nemen en het kind te laten stralen zoals hij/zij is, is het van belang om goed te kijken, te luisteren en te praten met je kind (het vormen van een open communicatie).

 

Omgaan met een onzeker kind

 • Geef je kind veel complimenten
  Geef niet alleen complimenten over het resultaat zoals 'Wat een mooie tekening zeg!', maar vooral over het proces zoals 'Wat doe jij goed je best op die tekening!' of 'Wat fijn dat je mij helpt met het dekken van de tafel!'.

 • Laat je kind positieve ervaringen opdoen
  Dit kun je doen door je kind taakjes en opdrachtjes te geven waarvan je zeker weet dat je kind dit kan.

 • Benoem regelmatig wat je kind allemaal wél kan
  Als je kind zegt dat hij geen mooie olifant kan tekenen, kun je benoemen dat hij of zij wél hele mooie bloemen kan tekenen.

 • Geef zelf het goede voorbeeld
  Probeer zelf ook zelfverzekerd over te komen. Als jij dagelijks aan je dochter vraagt of je niet te dik lijkt in je outfit, draagt dat niet echt bij aan het zelfvertrouwen van je kind.

 

Als onzekerheid echt een probleem is, kan het goed zijn om professionele hulp in te schakelen. Linzicht biedt bijvoorbeeld een angst en onzekerheidstraining die speciaal ontworpen is om kinderen meer zelfvertrouwen te geven. Meer informatie hierover vind je op de website www.linzicht.nl

 

Is/zijn jouw kind(eren) onzeker?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355