Je baby in bad

Voor je baby is in bad gaan heerlijk ontspannend. Voor jou als ouder kan het in het begin echter behoorlijk spannend zijn. Die kraamverzorgster heeft het wel een keertje voorgedaan, maar hoe deed ze dat ook alweer? Wat heb ik allemaal nodig? Hoe vaak moet mijn baby eigenlijk in bad? En hoe krijg ik dit allemaal voor elkaar als ik alleen ben? Met dit artikel hoop ik een beetje houvast te kunnen bieden.

 

Het eerste badje

Op de tweede, derde of vierde dag na de geboorte gaat je baby voor het eerst in bad. De eerste dag is het goed om de witte beschermlaag van je baby nog lekker te laten zitten. Deze laag is namelijk goed voor zijn temperatuurregulatie en heeft een antibacteriële werking. Je kraamverzorgster zal je helpen bij het eerste badje, maak je hier dus vooral niet druk om!

 

Badjes

Je hebt verschillende manieren om je baby in bad te doen. 

Allereerst heb je het babybadje met of zonder standaard. Het is relatief eenvoudig om je baby hierin te wassen en je baby kan hier ook een behoorlijke tijd in. 

Dan heb je de TummyTub. Eigenlijk is dit gewoon een emmer. Voel je dus ook niet krenterig als je gewoon de emmer wil gebruiken die nog in de kast staat. In de TummyTub voelen baby’s zich erg veilig. Het is wel wat lastiger om je baby hierin goed vast te houden. 

Dan heb je nog de babyzitjes die tegenwoordig ook opblaasbaar verkrijgbaar zijn. Deze zitjes plaats je in je ligbad. Voordelen zijn dat een babyzitje goedkoop is, goed op te bergen is en je baby goed ondersteunt. Nadelen zijn dat je waarschijnlijk in een vervelende gebukte positie staat en dat je veel water nodig hebt voor je kleine baby. Ook kan dit zitje jouw ondersteuning niet vervangen. Blijf je baby dus altijd met je handen ondersteunen.

Je kan je baby ook meenemen onder de douche. Daar vindt je verderop in dit artikel meer informatie over.

 

Stap voor stap je baby in bad

1. Badje klaarzetten

Terwijl je baby lekker in bed, in de box of bij je partner ligt, zet je het badje in een warme ruimte. Als de badkamer of de slaapkamer altijd wat kouder zijn bij jullie, is het verstandig om het badje in een andere ruimte te zetten die minimaal 21 graden is. Zo koelt je baby niet teveel af.

 

2. Leg de spulletjes klaar. Je hebt het volgende nodig:

 • Badje 

 • Een kruik

 • Kleertjes

 • 2 Hydrofiele luiers (hier droog je je baby mee af)

 • Aankleedkussen

 • Zachte (hand)doek

 • Schone luier

 • Billendoekjes

 • Hydrofiel washandje

 

3. Voorverwarmen

Maak de kruik warm en wikkel de kleertjes en de hydrofiele luiers hieromheen. Dan zijn ze lekker warm als de baby uit bad komt. Dit hoef je alleen te doen bij je pasgeboren baby.

 

4. Maak het badje klaar

Nu vul je het badje met water. De ideale temperatuur hiervoor is 37 graden. Vaak duurt het nog wel even voordat je je baby in bad doet, omdat je hem nog moet uitkleden, dus dan kan je het badje iets warmer maken. Op internet en in boeken vind je waarschijnlijk dat je een badthermometer moet aanschaffen, maar met je elleboog kan je ook prima voelen of het water een fijne temperatuur heeft. Je kan een druppeltje baby badolie in het badje doen, maar je baby heeft eigenlijk nog geen wasmiddeltjes nodig. Ik zou dit dus gewoon weglaten.

 

5. Kleed je baby uit

Nu is het tijd om je baby te pakken en uit te kleden op het aankleedkussen. Als je baby vieze billen heeft, kan je deze nu nog even met een billendoekje of washandje schoonmaken.

 

6. Baby in bad

Nu kan je baby in bad! Zorg ervoor dat je het nekje constant ondersteunt, ook als je een badzitje gebruikt. Met je vrije hand kan je je baby wassen. Zorg ervoor dat je goed de plooitjes schoonmaakt. Dit kan goed met een hydrofiel washandje, omdat het erg dun is, maar dit kan ook goed met je handen. De haartjes van je baby hoeven niet met shampoo gewassen te worden. Wil je dit toch? Doe dit dan op het laatste, zodat het hoofdje niet teveel afkoelt en de baby niet constant in de shampoo drijft. Dit kan zijn huidje een beetje uitdrogen.

 

7. Afdrogen

Haal je baby als hij schoon is weer uit bad en leg hem op een voorverwarmde hydrofiele luier op het aankleedkussen. Dek hem toe met de andere voorverwarmde hydrofiel luier en begin met afdrogen. Het is belangrijk dat je controleert dat alle plooien droog zijn. 

 

8. Aankleden

Doe je baby nu een luier om, kleed je baby aan met de voorverwarmde kleertjes en wikkel hem lekker in een handdoek of deken. 

 

Tijd om lekker te knuffelen of te gaan slapen!

 

Onder de douche met je baby

Je kan er ook voor kiezen om met je baby onder de douche te stappen. Bij een pasgeboren baby is een extra paar handen geen overbodige luxe. De ene ouder gaat onder de douche staan en de andere ouder geeft de baby aan. Een natte baby is super glibberig, dus gebruik geen zeep onder de douche. Als de ene ouder de baby gewassen heeft, kan de andere ouder de baby overpakken en meteen lekker afdrogen en aankleden. De ouder onder de douche kan zichzelf nog even lekker wassen.

Als je baby al wat ouder is, kan dit ook zonder een tweede persoon. Leg dan het aankleedkussen in de badkamer en leg je uitgeklede baby hierop, afgedekt door een warme hydrofielluier of handdoek. Was eerst snel jezelf onder de douche en pak daarna je baby om hem te wassen. Vervolgens leg je je baby weer op het aankleedkussen, afgedekt door de warme doek en droog je snel jezelf af. Daarna ga je verder met het afdrogen van je baby. 

 

Hoe vaak doe je je baby in bad?

Sommige ouders doen hun baby dagelijks in bad, andere ouders één keer per week. Ik zou aanraden om je baby niet vaker dan twee keer per week in bad te doen. Je baby wordt namelijk nog maar nauwelijks vies. De billen maak je sowieso al dagelijks schoon en als je baby heeft gespuugd, is een washandje ook snel gepakt. Als je je baby vaak in bad doet, kan zijn huid een beetje uitdrogen. Een crème of lotion voor baby’s is dan aan te raden.

 

Hoe en hoe vaak doe jij je baby in bad?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355