Je kind aan een tuigje: slim of overdreven?

Ik geef toe: een paar jaar geleden vond ik het belachelijk dat ouders hun kind aan een tuigje deden. "Je kind is toch geen hond?!" Ik vond het gek, zielig en overdreven. Je moest je kind maar gewoon leren om goed naar je te luisteren. Mijn opvatting over dit onderwerp is inmiddels veranderd. Ik begrijp nu dat ouders een tuigje gebruiken. Ik vind het zeker niet meer zielig. En hoewel ik niet weet of ik zelf een tuigje aan zou schaffen, wil ik het ook niet uitsluiten. 
Waarom is mijn opvatting veranderd? Wat vinden andere ouders hiervan? Wat vinden andere deskundigen? En waar schaf je een goed tuigje aan? Dat lees je allemaal in dit artikel!

 

Waarom veranderde mijn opvatting?

Eigenlijk is mijn opvatting maar door 1 ding veranderd: ik gooide mijn vooroordelen overboord en bekeek deze kwestie objectiever. Dreumesen en peuters lopen alle kanten op. Ze kijken niet naar links en naar rechts voordat ze oversteken en je bent ze zo kwijt in een drukke winkelstraat. Het lukt je niet om een kind van die leeftijd te leren dat hij altijd keurig naast je moet blijven lopen. Om de veiligheid van je kind te waarborgen heb je dan een paar opties: je kunt je kind dragen in een draagzak of draagdoek, je kunt je kind vastzetten in de kinderwagen, je kunt je kind vasthouden aan zijn hand of je kunt een tuigje gebruiken. Wat mij betreft zijn al deze opties prima! Maar als je kind graag zelf wil lopen en de wereld wilt ontdekken, kan het zomaar zo zijn dat hij het vrolijkst wordt van een tuigje. Zo heeft hij namelijk de meeste bewegingsvrijheid. 

 

Wat vinden ouders?

De meningen over dit onderwerp zijn erg verdeeld. Op Voormijnkleintje.nl kwam ik de volgende reacties van ouders tegen:

 

"Sporen jullie wel? Misschien goed opletten ipv op je telefoon kijken. Een kind is toch geen hond zeker?"

 

"Kinderen zijn geen honden. En zelfs honden lopen vaak los. Zo’n riem is enkel omdat de ouders te lui zijn om de kinderen in de gaten te houden. Een soort martelwerktuig vanuit het oogpunt van het kind."

 

"Liever met een tuigje zelf de wereld leren ontdekken dan tot je naar de basisschool gaat in een buggy vervoerd worden en daardoor niet alleen te weinig conditie opbouwen maar soms ook een achterstand in de motorische ontwikkeling."

 

Freya van der Made-Berveling aan RTL Nieuws: "Als hij onder een auto loopt, dat is pas erg!"

 

Andere deskundigen aan het woord

Pedagoog Bas Levering vertelt tegen RTL Nieuws: "Als het bedoeld is om kinderen ruimte te geven en het veiligheid geeft, heb ik geen bezwaar", zegt pedagoog Bas Levering. "Het tuigje is een heel oud middel dat vaak gebruikt werd. Op een gegeven moment kwam er kritiek, omdat het de bewegingsvrijheid van kinderen zou inperken. Maar voor de veiligheid is het natuurlijk helemaal niet zo gek."

 

"Als kinderen gaan lopen, is dat een ramp in huis. Allerlei dingen in huis zijn niet veilig. Het is ook lastig: kinderen van die leeftijd begrijpen nog niet wat een verbod is. Dus je zult ze op de een of andere manier in de hand moeten houden."

Zielig is het niet, kinderen raken er gewoon aan gewend. "Het gaat om kinderen die net kunnen lopen. Zodra ze iets nieuws kunnen, willen ze dat zo veel mogelijk doen."

Dus ouders, het is niets om je voor te schamen, zegt Levering, die zelfs hoopt dat meer ouders weer voor het tuigje kiezen en dat de krampachtigheid er vanaf gaat. "Vroeger vonden ouders het geen gek gezicht, maar nu willen we onze kinderen geen enkele belemmering opleggen. Er is een soort ideologie dat kinderen alle ruimte moeten krijgen, zelf als ze zichzelf in gevaar kunnen brengen."

 

Psycholoog Debby Mendelsohn van Ouders van Nu vindt een tuigje niet zo'n goed idee: 

“Ik heb zelf zes kinderen, en heb nooit een tuigje of iets dergelijks gebruikt. Ik vind het veel te leuk om hand in hand te lopen met een kind. Het geeft een stukje verbinding en veiligheid, wat juist belangrijk is in een onbekende omgeving. Het argument dat het vroeger in grotere gezinnen werd gedaan omdat het niet anders kon, gaat voor mij niet op. In gezinnen met meerdere kinderen is er altijd een grotere broer of zus die een kleiner kind bij de hand kan nemen of in de gaten kan houden. Daarbij moet een kind ook leren wat wel en niet kan, en dat gaat beter in vrijheid.”

 

Tuigje kopen

Er zijn verschillende soorten tuigjes op de markt. Ik zou ze zelf in 3 categorieën splitsen. Allereerst heb je de gewone, standaard tuigjes. Deze bestaan uit een harnasje met een looplijn. Dan heb je de knuffelrugzakjes. Dit zijn een soort knuffels (denk aan een aap of hond) die je kind als een rugzakje op zijn rug doet waar een looplijn aan bevestigd is. Tenslotte heb je de polsbandjes. Zowel jij als je kind doen dan een soort armband om waar een flexibele, elastische looplijn tussenzit. 

 

Ik heb dus niks tegen tuigjes, mits je je kind niet aan de lantaarnpaal bindt voor de supermarkt om even een boodschapje te gaan doen... haha. Ik ben heel benieuwd naar jouw mening! Wat vind jij van het gebruik van tuigjes? Zou je zelf een tuigje gebruiken?

 

*De links in dit artikel zijn affiliate links. 

 

Bronnen: https://www.rtlnieuws.nl/gezin/je-kind-veilig-aan-een-tuigje-niets-om-je-voor-te-schamen

https://www.oudersvannu.nl/nieuws/pedagoog-niets-om-schamen-kind-aan-tuigje/

http://www.voormijnkleintje.nl/baby/kind-aan-een-tuigje/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355