Je kind alleen thuis

22 Jun 2017

Het is een vraag die veel ouders hebben: vanaf wanneer kan ik mijn kind even alleen thuislaten? Kan ik mijn baby lekker in zijn bedje laten slapen als ik even de hond uitlaat? Op welke leeftijd kan ik een boodschapje zonder mijn kinderen gaan doen? En op welke leeftijd kan ik zelfs een avondje alleen op pad? Ik geef jullie mijn kijk op dit dilemma!

 

Ik kan jullie meteen vertellen dat ik geen kant-en-klaar antwoord kan geven. Het hangt namelijk zó af van je kind en van de situatie! Jij als ouder kent je kind het beste en zal dus altijd zelf een keuze moeten kunnen maken. Ik kan jullie wel helpen bij deze keuze!

 

In de wet staat aangegeven dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten. Wanneer je je baby dus in bed achterlaat terwijl jij de hond uitlaat en er breekt brand uit in je huis, dan kan dit strafrechtelijk gezien voor heel wat problemen zorgen! En het ergste is wel dat je dat jezelf nooit zou vergeven toch? Daarom zou ik je baby dus niet alleen achterlaten. Als je even bij de buurvrouw zit met de babyfoon lijkt me dit niet zo’n probleem, maar een boodschapje, het uitlaten van je hond of het ophalen van je andere kind zou ik niet aanraden. Ook niet als je de babyfoon bij je hebt! Als er iets gebeurt, duurt het toch te lang voordat je weer thuis bent.

 

Voor oudere kinderen is het een ander verhaal. Het is voor kinderen belangrijk dat ze steeds zelfstandiger worden en leren om zich alleen staande te houden. Daar krijgen ze zelfvertrouwen van! Dit leren ze doordat ze steeds wat meer vrijheid krijgen en steeds meer ondernemen zonder jouw toezicht. Alleen thuis zijn is hier een goed voorbeeld van. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je kind een ernstige beperking of gedragsstoornis heeft. Ook hebben kinderen hun ouders nog gewoon nodig, dus je moet niet overdrijven.

 

Om een goede keuze te maken, geef ik 7 tips:

 

 1. Vraag jezelf af hoe zelfstandig je kind is.
  Is hij verantwoordelijk? Kun je hem vertrouwen? Weet hij wat hij moet doen als er iets gevaarlijks gebeurt? Etc.

 2. Ga in gesprek met je kind.
  Wat vindt hij ervan om alleen thuis te blijven? Vindt hij het wel stoer? Of misschien toch nog wat te spannend?

 3. Bereid je kind goed voor.
  Mag hij de deur opendoen als er iemand aanbelt? Mag hij de telefoon opnemen? Wat moet hij doen als er brand is? Mag hij buiten gaan spelen? Mogen er vriendjes komen spelen? Etc.

 4. Bouw het alleen zijn rustig op.
  Eerst loop je een keertje naar de brievenbus, dan doe je een keer een boodschapje, dan ga je een keertje een middag naar een vriendin en dan ga je misschien ‘s avonds een hapje eten. Na elke stap bekijk je hoe het ging en hoe je kind het ervaarde.

 5. Regel back-up.
  Kan je de buurvrouw vertellen dat je kind alleen thuis is? Kan je kind aanbellen bij de buurvrouw als er iets gebeurt? Is er altijd iemand die hij telefonisch kan bereiken?

 6. Zorg dat je kind altijd het huis uit kan.
  Doe de deuren dus niet allemaal op slot, waarna je de sleutels opbergt. Stel je voor dat er brand uitbreekt! Kies er dus voor om een deur niet op slot te doen, de sleutel in het slot te laten (er moet natuurlijk nog wel een deur zijn waardoor je zelf nog naar binnen kunt komen) of om de sleutel op een duidelijk plek te leggen.

 7. Hang een briefje op met wat je kind moet doen in noodgevallen.

  Schrijf hier bijvoorbeeld op dat hij bij brand en dergelijke meteen naar buiten moet gaan, naar wie hij dan toe kan, welke telefoonnummers hij kan bellen en natuurlijk dat hij in noodgevallen 112 moet bellen!

 

Ben je toch wel benieuwd naar leeftijden? Ik zal je wat richtlijnen geven, maar wel nogmaals met de opmerking dat je vooral moet kijken naar jouw kind, jouw situatie en jouw onderbuikgevoel.
Kinderen onder de 7 zijn vaak nog niet zelfstandig genoeg om alleen thuis te blijven. Iets oudere kinderen kunnen bij daglicht vaak prima alleen thuisblijven voor een boodschapje of het uitlaten van de hond. Kinderen rond de 11/12 jaar kunnen overdag of tijdens de vroege avond al een paar uurtjes alleen zijn. Kinderen in de onderbouw van de middelbare school kunnen helemaal prima alleen thuis blijven, maar nog niet ‘s nachts. Kinderen vanaf 16 jaar kunnen ook prima ‘s nachts alleen thuis zijn en zelfs misschien wel voor een langere periode.

 

Je kind alleen thuis laten hoort bij het opgroeien en loslaten van je kind. Het is goed voor je kind, hoe moeilijk het ook kan zijn. Het is niet goed om dit te vroeg te doen, maar ook niet om dit te laat te doen. Kijk dus goed naar je kind en luister naar je eigen gevoel. Ik heb er alle vertrouwen in dat jij als ouder in kan schatten of jij jouw kind even alleen thuis kan laten!

 

Wanneer vind jij dat je je kind alleen thuis kan laten?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355