Je partners hand vasthouden tijdens de bevalling helpt!

23 Aug 2020

Partners voelen zich tijdens de bevalling vaak nutteloos. Gelukkig zijn ze dat niet! Alleen de aanwezigheid van de partner is voor de meeste barende vrouwen al ontzettend fijn. En nu blijkt uit onderzoek dat het vasthouden van zijn/haar hand de pijn écht kan verzachten! Bijzonder he?!

 

De professor tijdens de bevalling van zijn eerste kind

Tijdens de geboorte van de dochter van professor Pavel Goldstein, vroeg zijn vrouw hem om haar hand vast te houden om erin te kunnen knijpen. Goldstein merkte dat dit op de een of andere manier nuttig voor haar was. Het leek haar pijn te verminderen. Een poos daarna besloot Goldstein om hier verder onderzoek naar te doen. Wat is het verband tussen aanraking en pijn?

 

Niks nieuws

Het idee dat aanraking pijnstillend kan werken, is niet nieuw. Katerina Fotopoulou, neurowetenschapper: "Vaak beschouwen mensen pijn als een puur medisch mechanisme. Maar we weten al minstens een eeuw dat pijn sterk wordt beïnvloed door de sociale context. Pijn wordt vooral beïnvloed door implicatie dingen; non-verbale communicatie zoals aanraking."

 

De opzet van het onderzoek

In het onderzoek van Goldstein werden stellen in verschillende situaties geplaatst: 

terwijl de vrouwen de hand van hun partner vasthielden, terwijl de vrouwen in dezelfde kamer als hun partner waren, terwijl de vrouwen in een andere kamer dan hun partner zaten én terwijl de vrouwen de hand van een vreemde vasthielden. En dat allemaal met en zonder pijnprikkels. 

 

Empathie van de partner

Uit het onderzoek bleek dat het vasthouden van de hand van je partner pijn inderdaad kan verminderen. Maar daarnaast bleek uit onderzoek van Goldstein dat de empathie van de partner een belangrijke factor was. Hoe empathischer de partner was, hoe effectiever zijn/haar aanraking was om pijn te verlichten. De aanraking van een vreemde bleek niet zo nuttig voor de vrouwen te zijn. 

 

Lees ook: 3 Redenen waarom je beter niet op je rug kunt bevallen.

 

De boodschap van de aanraking

Fotopoulou voegt toe: "Het betekent niet noodzakelijk dat het de hand is die tot pijnvermindering leidt. Het is het feit dat die persoon de hand interpreteert als sociale steun."

Goldstein is het ermee eens dat het waarschijnlijk niet de aanraking op zich is die de pijn verlicht, maar de boodschap die de aanraking met zich meebrengt. 

 

Vond jij het tijdens je bevalling prettig om de hand van je partner vast te houden?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355