Je placenta opeten: gek, gezond of gevaarlijk?

Je kunt van alles doen met je placenta nadat je baby geboren is: je kunt er een boom op planten, je kunt je placenta doneren voor speurhonden, je kunt er een sieraad van laten maken en je kunt je placenta opeten! Ja je leest het goed! En je hebt ook nog 3 verschillende manieren om dit te doen: rauw, gebakken (met ui en champignons bijvoorbeeld) of in een capsule. Wetenschappers hebben nu onderzocht of dit voordelen heeft en of dit risico's met zich meebrengt.

 

Placenta opeten

De populariteit van het opeten van je placenta neemt toe, vooral in de Verenigde Staten. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat Kim Kardashian het deed, net als Mad Men actrice January Jones. Op internet zijn tal van recepten te vinden. Je kunt er een smoothie van maken, de placenta bakken met wat ui en champignons of je portemonnee trekken om er capsules van te laten maken.

 

Waarom zou je je placenta opeten?

Het opeten van je placenta heet placentofagie. Veel zoogdieren doen dit. Ook steeds meer mensen doen dit. Het zou zo horen, omdat andere zoogdieren het ook doen, het zou helpen bij het op gang brengen van de borstvoeding, het zou een postnatale depressie voorkomen, het zou zorgen voor een sneller herstel en het zou zorgen voor meer energie. 

 

Heeft het echt zoveel voordelen?

De voordelen waren al niet wetenschappelijk bewezen, maar ook uit dit onderzoek blijkt dat de voordelen onterecht zijn. Wetenschappers deden onderzoek door een groep vrouwen een pil te geven. De ene helft van de vrouwen kreeg placentapillen, gecapsuleerde placenta dus. De andere helft van de vrouwen kreeg placebo's. De onderzoekers konden geen verschil vinden tussen de hormoonspiegels in het speeksel van beide groepen. De placenta-eters voelden zich ook niet minder vermoeid of depressief dan vrouwen in de controlegroep. 

 

Kanttekeningen bij dit onderzoek

De omvang van het onderzoek was met 27 deelnemers maar beperkt. Ook keken ze maar naar 2 mogelijke voordelen: vermoeidheid en depressieve gevoelens. Toch komt het resultaat wel overeen met de bevindingen uit een overzichtsstudie die eerder dit jaar verscheen. Er is in ieder geval geen bewijs voor enig voordeel.

 

Risico's

Leonardo Gucciardo, hoofd Verloskunde in het UZ Brussel geeft aan dat het opeten van je placenta niet zonder risico is: "De praktijk is potentieel gevaarlijk. Tijdens de bevalling kan de placenta met ziektekiemen in contact komen." Ook de auteurs van de recente overzichtsstudie raden placentofagie daarom af.

Lees ook: Dit kun je allemaal doen met je placenta.

 

Zou jij overwegen om je placenta op te eten? Wat vind jij ervan dat mensen dit doen? Wat is er met jouw placenta gebeurd?

 

Bron: https://www.eoswetenschap.eu/voeding/liever-geen-broodje-placenta

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355