Jolabokaflod: super toffe IJslandse traditie

Grote kans dat jij je fijne, feestelijke tradities herinnert uit je jeugd. Misschien begonnen jullie de kerstvakantie wel met een pyjamadag, gingen jullie altijd gourmetten op kerstavond of speelden jullie Monopoly op oudejaarsavond. In IJsland kennen ze ook een hele mooie traditie: Jolabokaflod. De korte samenvatting is dat je elkaar een boek geeft op kerstavond. In dit artikel lees je er meer over. Ennuh... Prik er vooral een dag voor die voor jullie fijn is. Dat hoeft natuurlijk niet op kerstavond te zijn.

 

Jolabokaflod

Jolabokaflod is een traditie waarbij je elkaar op kerstavond een boek geeft. Die pak je dezelfde avond uit en begin je ook meteen te lezen. Meestal lees je je boek voor de open haard onder het genot van een warme chocolademelk, glühwein of, als je super-IJslands wilt zijn, Jolabland: een traditionele cocktail gemaakt van sinas, cola en bier (brown ale). 

 

Doen!

Lezen is één van de meest rustgevende activiteiten. En de meeste mensen nemen nog maar weinig tijd om even lekker te lezen en verder niets te doen. Je pakt tegenwoordig sneller je telefoon om even door Facebook of Instagram te scrollen. Dus voer deze traditie lekker in en neem de tijd om te verdwalen in een boek.

 

Traditie leuk aankleden

Ik hoorde voor het eerst van deze traditie van mijn vriendin Iris. Zij heeft deze traditie ook meteen heel leuk vormgegeven. Zij heeft met haar gezin besloten om elkaar ieder jaar een boek, maar ook een pyjama en een mok cadeau te doen. En om dan 's avonds met z'n allen een 'pillow fort' te bouwen en dan hierin, in pyjama, met een mok warme chocolademelk de nieuwe boeken te lezen. 

 

Leuk voor alle leeftijden

Ik vind deze traditie super geschikt voor alle leeftijden. Jonge kinderen kun je voorlezen of een mooi prentenboek zonder tekst geven. Het lezen zal dan waarschijnlijk ook niet zo heel lang duren. Maar dat is helemaal niet erg toch? Met oudere kinderen is het misschien wel een avondvullende activiteit.

Je kunt er ook nog voor kiezen om gezellig met z'n allen in het 'pillow fort' te slapen.

 

Prik een mooie dag

Je kunt deze traditie natuurlijk invoeren op kerstavond, maar je kunt er ook een andere mooie dag voor kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de kortste dag van het jaar die ieder jaar rond 21 december valt of voor een dag tijdens De Voorleesdagen (22 januari t/m 1 februari 2020).

 

Wat vind jij van deze traditie? En welke leuke tradities hebben jullie als gezin?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355