Kanttekeningen bij de Zweedse SWEPIS studie (zwangeren inleiden vs afwachten)

27 Nov 2019

Heel zwanger Nederland is in rep en roer vanwege de Zweedse studie waarbij de voor- en nadelen van inleiden met 41 weken of afwachten tot 42 weken zijn onderzocht. En dat begrijp ik. Want tijdens het onderzoek overleden er 6 baby’s. En dat is natuurlijk je grootste nachtmerrie. Toch wil ik want kanttekeningen bij deze studie plaatsen. Ik vind het namelijk belangrijk dat je als zwangere een weloverwogen keuze kunt maken. 

 

De INDEX studie

In februari 2019 is er een groot Nederlands onderzoek gepubliceerd: de INDEX studie. Deze studie onderzocht of er een verschil is in de uitkomsten bij vrouwen die werden ingeleid met 41 weken en vrouwen die hadden afgewacht tot 42 weken. Uit dit onderzoek bleek dat er geen noemenswaardig statistisch verschil was tussen beide groepen. Het risico op echt ernstige uitkomsten (zoals sterfte, een lage APGAR score en/of een opname op de NICU) was laag in beide groepen. 

De conclusie was dat beide opties (inleiden en afwachten) verantwoorde keuzes zijn. In ieder geval op medisch gebied. Er zijn namelijk wel studies die laten zien dat vrouwen die zijn ingeleid vaker ontevreden terugkijken op hun bevalling dan vrouwen die afwachten. 

 

Waarom geeft het Zweedse onderzoek andere resultaten?

De uitkomst van de INDEX studie is dus anders dan die van de Zweedse SWEPIS studie. Hier zijn een aantal mogelijke oorzaken voor. Zo is het verloskundig systeem in Zweden anders dan in Nederland. In Zweden wordt de termijn pas bepaald met 20 weken. In Nederland doen ze dit met 10-12 weken, omdat de groeiafwijkingen dan nog minimaal zijn. Dit kan een groot verschil maken in de geschatte zwangerschapsduur.

Daarnaast worden er in Nederland extra controles aangeboden tussen de 41 en 42 weken en in Zweden niet.

De onderzoekers van beide studies zullen uiteraard samen proberen na te gaan waar de verschillen in uitkomsten precies vandaan komen. 

 

Het is niet zo zwart-wit

De SWEPIS studie is vroegtijdig afgebroken waardoor de uitkomsten niet statistisch relevant mogen worden genoemd. Natuurlijk hoeft dit onderzoek daardoor ook niet genegeerd te worden. Maar wat ik wel met dit artikel wil zeggen is dat het allemaal niet zo zwart-wit is. De keuze om af te wachten of jezelf in te laten leiden vanaf 41 weken hadden we al in Nederland. Daarin is niks veranderd. Er is geen goed of fout. Informeer je, ga ik gesprek met je zorgverlener en maak je eigen keuze. Dat is de juiste!

 

Wil je meer lezen over de SWEPIS studie? De KNOV schreef er een duidelijk artikel over.

 

Ik schreef dit artikel, omdat ik als doula graag op de hoogte blijf van de laatste onderzoeken en ontwikkelingen rondom zwangerschappen en bevallen en omdat ik het belangrijk vind dat zwangere vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken.

Heb je interesse in de ondersteuning van een doula? Neem dan een kijkje op mijn website www.femkemarijne.nl

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355