Kinderen en tablets: dit moet je weten

25 Oct 2018

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt gezien dat kinderen vaker en langer achter een scherm zitten. Inmiddels zijn er al diverse onderzoeken gedaan naar mogelijke risico’s bij kinderen en blijkt dat deze er wel degelijk zijn. Ouders vragen vaak hoe lang hun kinderen achter een scherm mogen. Is er een kant en klaar advies wat ouders kunnen krijgen? Helaas niet, maar er zijn wel 8 aandachtspunten waar je op kunt letten.

 

 1. Allereerst: beeldschermgebruik is niet persé fout. Sterker nog, het kan nuttig én educatief zijn. Maar we zien wel dat kinderen steeds langer naar een scherm staren en dat is zorgelijk. 

 2. Uit onderzoek blijkt dat jongeren van 10 tot 18 jaar gemiddeld 5 tot 7 uur per dag een tablet, smartphone of computer gebruiken. Per dag! Dat is wel heel lang. Voor je het weet, zijn die uren voorbij. Voor de jongere kinderen zal dit zeker minder zijn, maar steeds meer basisscholen werken ook met tablets of Chromebooks. En die uren achter een tablet of laptop tellen óók mee. Houd hier rekening mee en vraag of de (voor)school van je kind een social media protocol heeft. 

 3. Ruim 70% van de basisschoolleerlingen is wel eens actief op sociale media, waarvan meer dan 40% dagelijks. Als ouder is het belangrijk om te weten waar je kind naar kijkt en met wie je kind chat of een online spel speelt. Veel spellen zien er heel onschuldig uit maar ook op online spelletjes als Hello Kitty zijn er minder onschuldige mensen die op zoek zijn om een gesprek aan te knopen met deze kwetsbare doelgroep.

 4. Veel meer jongere kinderen gamen. Op alle spellen staat vanaf welke leeftijd deze geschikt zijn. Fortnite bijvoorbeeld is een online schietspel met de bedoeling om te overleven in een leven vol zombies. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. En dat is niet voor niets, het gaat immers om een schietspel én er zijn zombies in het spel. Veel kinderen onder de 12 mogen dit spel van hun ouders spelen. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Weet wat je kind speelt en ga niet zomaar mee, omdat heel de klas van je zoon of dochter het mag spelen. 

 5. Kinderen spelen steeds minder buiten en zitten vaker binnen. Achter een scherm. Zorg voor voldoende afwisseling en let op de houding van je kind als hij of zij achter een scherm zit. Geadviseerd wordt om kinderen steeds van houding te laten veranderen als ze gebruik maken van beeldschermen. Daarnaast wordt het liggen op de buik als kinderen achter een scherm zitten ook geadviseerd.

 6. Het licht van een beeldscherm zorgt ervoor dat kinderen moeilijker in slaap kunnen vallen. Maak daarom afspraken met je kind en probeer minimaal een uur voor ze naar bed gaan geen tv aan te hebben en kinderen geen mobiele telefoons, een tablet of laptop te laten gebruiken.

 7. Maak goede afspraken met je kind. Spreek een moment af waarop het klaar is met de tablet, telefoon of laptop. Voor jongere kinderen is het moeilijk om én op de klok én op hun tablet te kijken, maar kookwekkertjes werken heel goed. 

 8. Scherm je WI-FI af voor bepaalde websites. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen juist op bepaalde sites gaan rondsnuffelen als ze bijvoorbeeld iets opgevangen hebben op school. Sommige sites zijn écht niet geschikt voor kinderen en als ouders zijn wij er om hier maatregelen tegen te nemen en om onze kinderen te beschermen!

 

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op www.mediaopvoeding.nl en www.mediawijsheid.nl.

 

Hoe ga jij om met beeldschermen? Hebben jullie hier thuis regels over?

 

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355