Kinderen met autisme krijgen vrij

21 Sep 2017

In België mogen kinderen met autisme vanaf dit schooljaar 1 dag per week thuisblijven van school. Dit zou hun slaagkansen in het onderwijs vergroten. 
In dit artikel vertel waarom deze mogelijkheid wordt geboden, hoe het precies werkt en wat ik ervan vind!

 

Het probleem

Bij kinderen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Op school krijgen ze erg veel prikkels. Een gezellig klaslokaal, drukke kindjes en een vol dagprogramma. Daarnaast moeten ze super hard hun best doen om aan alle regels te voldoen. Op een gegeven moment 'ontploffen' veel kinderen met autisme. Ze krijgen de enorme hoeveelheid prikkels niet meer verwerkt. Ze krijgen een driftbui, worden agressief of bang of vluchten in een individuele activiteit. Het gevolg daarvan is dat ze het schooljaar moeten overdoen of naar het speciaal onderwijs moeten. 
Door deze kinderen een break in de schoolweek te gunnen, zouden de schoolprestaties niet afnemen, maar juist verbeteren.

 

De regeling

Deze regeling is voor kinderen met autisme op het reguliere onderwijs. En niet voor allemaal! Er zijn genoeg kinderen met autisme die het wél redden om 5 dagen per week naar school te gaan en voor die kinderen zal er niks veranderen. 

Voor de kinderen die dit niet redden, wordt het nu een stukje makkelijker. Als zij een schriftelijk bewijs van een gespecialiseerde arts kunnen voorleggen dat ASS bevestigt, kan er in overleg met de ouders, de leerling, de arts, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en de school een plan worden opgesteld. In dit plan kan staan dat de leerling bijvoorbeeld elke woensdag thuisblijft en misschien thuis wat werkjes doet. 

In Lier hebben ze al geëxperimenteerd met dit plan en het bleek succesvol. 

 

Mijn mening

Ik vind deze regeling fantastisch en ik vind dat het ook in Nederland ingevoerd zou moeten worden. Ik denk dat deze maatregel niet alleen goed is voor de schoolprestaties, maar ook voor het welzijn van kinderen met autisme. Door meer rust in de week, kunnen zij de prikkels beter verwerken, waardoor zij zich prettiger voelen en fijner gedrag vertonen. 

Tuurlijk is deze regeling niet wenselijk voor alle kinderen met autisme, maar daar wordt in België ook goed rekening mee gehouden.

 

Wat vind jij van deze regeling?

 

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170817_03021522

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355