Kinderen mogen niet meer WhatsAppen

11 May 2018

Vanaf 25 mei mag WhatsApp alleen nog maar gebruikt worden door mensen ouder dan 16 jaar. WhatsApp komt met deze maatregel door de nieuwe Europese privacywetgeving.

 

Waarom deze leeftijdsgrens?

Op 25 mei gaat er een nieuwe Europese privacywet in. Vanaf dat moment kunnen bedrijven, overheden en organisaties torenhoge boetes krijgen als ze privacygevoelige gegevens opslaan van kinderen onder de 16. Telefoonnummers en e-mailadressen vallen onder privacygevoelige gegevens. 

 

In de praktijk

Bij het aanmaken van een nieuw account vraagt WhatsApp om je leeftijd. Alleen als je ouder bent dan 16 jaar krijg je toegang tot de App. Bestaande gebruikers zullen ook de vraag krijgen of zij 16 jaar of ouder zijn.

Jonge kinderen kunnen alleen nog WhatsAppen met toestemming en onder toezicht van jou als ouder. WhatsApp moet dan namelijk gekoppeld worden aan het account van jou als ouder. 

 

Niet te controleren?

Het is nog niet duidelijk of en hoe WhatsApp dit gaat controleren. Hoogstwaarschijnlijk zullen gebruikers alleen een melding krijgen met de vraag of ze 16 jaar of ouder zijn. En iedere tiener vult dan toch gewoon in dat hij of zij al 16 is?

IT-jurist Arnoud Engelfriet zegt: "Ik denk niet dat ze iedereen vervolgens nog actief gaan appen om te checken of de  gebruikers ook echt 16 zijn. Het zou wel kunnen dat ze het gebruik van WhatsApp blokkeren op het moment dat er een klacht komt."

Jurist Dirk de Jong: "De vraag is of dit allemaal niet een beetje doorslaat, als het dus niet te handhaven of controleren is. Het is een kunstmatige manier om aan te tonen dat zij toestemming hebben gekregen, die rechtsgeldig is, van mensen boven de 16. Na toestemming mogen ze daar wat mee, dus vandaar dat ze nu dit nieuwe 'vinkje' erbij doen. Uiteindelijk gebruiken ze dezelfde gegevens."

 

Het lijkt er dus op dat het een formaliteit is die super makkelijk te omzeilen is. 

Zit jouw kind op WhatsApp? Wat vind jij van de verhoging van de leeftijdsgrens?

 

Bronnen: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/whatsapp-slaat-door-met-oncontroleerbare-leeftijdsverhoging-van-13-naar-16-jaar
http://www.gsmhelpdesk.nl/nieuws/15610/whatsapp-verhoogt-minimumleeftijd-naar-16-jaar

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355