Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo

30 Mar 2020

Deze blogpost is een reminder. Een reminder aan jullie, maar ook zeker aan mezelf. Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen tempo. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken als jouw kind met 14 maanden nog niet zelfstandig loopt of met 18 maanden nog geen 'bal', 'banaan' en 'auto' kan zeggen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in principe kun je er vanuit gaan dat het allemaal wel komt. Vanzelf. Als je kind eraan toe is. 

 

Ik biecht op...

Ik zal eerlijk bekennen dat ik mij ook wel eens stiekem een klein beetje zorgen maak. Mees is nu 18 maanden en loopt nog niet los en zegt nog maar heel weinig woordjes. Minder dan volgens het Van Wiechenschema, het schema dat het consultatiebureau volgt, zou moeten. Het zoontje van een vriendin van mij is maar 2 dagen ouder, maar loopt al zeker een half jaar, kan inmiddels zelfs al rennen, kent al een heel scala aan woorden, maakt puzzels en kleurt netjes op papier. Ik merk dat ik Mees onbewust, net als de meeste ouders, wel eens met andere kinderen vergelijk. En dat is natuurlijk nergens voor nodig. Ieder kind is uniek en het waard om gewaardeerd te worden. 

 

Eigen tempo

Ieder wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen de ruimte moeten krijgen om zich in hun eigen tempo te ontplooien. Het is zelfs nogal zinloos om je kind te sturen, als hij daar nog niet aan toe is. Dan slaan ze het niet op. Als je kinderen een stimulerende omgeving biedt en ze tijd en ruimte geeft, ontwikkelen ze zich vanzelf (in golfbewegingen) en leren ze vanzelf een keer lopen, praten, springen en zingen.

 

Wanneer wél aan de bel trekken?

Natuurlijk mag je altijd advies inwinnen als je je zorgen maakt. Er zijn natuurlijk gevallen waarin je kind wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. Maar dat is bijna nooit het geval als je kind óf nog niet goed loopt, óf nog niet goed praat óf nog geen blokjes op elkaar kan stapelen. Over het algemeen hoeft je kind pas extra onderzocht te worden op bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand, als hij op meerdere onderdelen 'achterloopt' of stagneert.

 

Kijk naar je kind

Kijk naar je kind! Zonder je kind te vergelijken met andere kinderen. Zie je dan een blij kind dat de wereld om hem heen ontdekt en nieuwe dingen blijft leren? Of zie je een kind dat vastloopt en waar je je zorgen om maakt? Jouw moeder(/vader)gevoel is belangrijk. Daar mag je op vertrouwen!

Ennuh... Kinderen ontwikkelen zich sprongsgewijs. Grote kans dus dat je kind over een maand ineens 3 nieuwe tanden en allerlei nieuwe vaardigheden heeft!

 

Merk jij dat je je kind (ongemerkt) wel eens met anderen vergelijkt? Maak jij je wel eens zorgen om de ontwikkeling van je kind?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355