Knijpfruit: gezond of ongezond?

Bij het woord knijpfruit denk je meteen aan een gezond tussendoortje. Tenminste, dat is wel mijn associatie. Maar de Consumentenbond ging op onderzoek uit: is knijpfruit echt zo gezond als we denken? Zij onderzochten 16 verschillende soorten. De resultaten vind je in dit artikel.

 

Het onderzoek

De Consumentenbond kocht 16 soorten knijpfruit. Op basis van de ingrediëntenlijst gingen zij na of er suikers zijn toegevoegd. Zij keken niet alleen naar tafelsuiker, maar ook naar andere toevoegingen zoals sapconcentraat. Verder keken zij naar de prijs, het aandeel appel (dit is namelijk de goedkoopste fruitsoort), de aanbevolen leeftijd en eventuele andere toevoegingen zoals aroma's.

 

Kan knijpfruit gezond zijn?

Knijpfruit hoef je niet te kauwen en slurp je als het ware uit de verpakking. Dit zorgt ervoor dat je minder snel vol zit dan als je fruit eet. Hierdoor gebeurt het al gauw dat je kind veel calorieën en suikers binnenkrijgt, zonder een verzadigd gevoel te krijgen. Net als wanneer je sinaasappelsap drinkt. 

Daarnaast is knijpfruit vaak een mix van verschillende soorten fruit. Voor de smaakontwikkeling van kinderen is het beter om ze te laten wennen aan losse smaken. 

Tenslotte is knijpfruit verhit geweest. Hierdoor wordt het enzym dat fruit verkleurt uitgeschakeld, waardoor het dus niet bruin wordt. Dit verhitten heeft invloed op de smaak en door het verhitten gaan er vitamines verloren. Dit heb je niet als je zelf fruit pureert.

Toch kan knijpfruit een prima tussendoortje zijn, mits je de juiste koopt.

 

Uitslag van de test

Hieronder vind je per merk de prijs en of er suikers zijn toegevoegd. 

Toevoegingen

In de tabel kun je niet de extra toevoegingen terugvinden. In de knijpfruit van Olvarit, Organix Goodies, Albert Heijn (niet AH biologisch), Jumbo tot moes geslagen, Lidl, Plus, Servero Fruit to go (inmiddels aangepast) en Albert Heijn Basic, vind je ascorbinezuur terug. Dit klinkt heel eng, maar is niks anders dan vitamine C.

 

In de knijpfruit van AH biologisch, Jumbo bio, Ella's kitchen, Servero slurpfruit, Albert Heijn, Jumbo tot moes geslagen, Lidl, Servero fruit to go (inmiddels aangepast) en Albert Heijn Basic, vind je citroensap terug. Dit remt de bruinverkleuring van het fruit. 

 

Daarnaast vind je in een aantal knijpfruitjes van Olvarit Paarse Wortel, bevat Servero slurpfruit citroenvezel (is inmiddels aangepast), bevatten Albert Heijn knijpfruit, Plus Knijpfruit en Servero Fruit to go (inmiddels aangepast) een natuurlijk aroma en bevat Severo Fruit to go nog wortelconcentraat (inmiddels aangepast). Allemaal geen gekke ingrediënten als je het mij vraagt.

Tenslotte vind de Consumentenbond dat Servero slurpfruit een misleidende voorkant heeft. Er staat geen appel op afgebeeld, terwijl meer dan de helft van de inhoud appelpuree is (dit is inmiddels aangepast). 

 

De winnaar

De winnaar van deze test is de knijpfruit van Albert Heijn biologisch. De prijs per stuk is €0,55 en er is geen suiker aan toegevoegd.

 

Mijn winnaar

Wist je dat je tegenwoordig ook hervulbare knijpzakjes kunt kopen? Die vul je aan de onderkant met je eigen fruitpuree en kun je eenvoudig afwassen. Dat zou mijn winnaar zijn.

 

Conclusie

Een knijpfruitje kan een prima tussendoortje zijn. Uiteraard is het beter om een variant zonder toegevoegde suikers te kopen dan een variant met toegevoegde suikers. Zelf fruit pureren of gewoon een stuk fruit eten, heeft nog steeds de voorkeur, omdat er dan geen vitamines verloren gaan tijdens verhitting, kinderen wennen aan losse smaken en je er een verzadigd gevoel van krijgt.

 

Krijgt jouw kind wel eens een knijpfruitje? Welke koop jij dan?

 

Bron: https://www.consumentenbond.nl/kindervoeding/knijpfruit

 

*Als je een aankoop doet via link uit het artikel, ontvang ik hier een klein percentage over.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355