Koortslip? Blijf bij baby's uit de buurt!

12 Jan 2018

Voor een volwassene is een koortslip vaak niet meer dan pijnlijk en vervelend, maar voor een baby is een koortslip gevaarlijk. Het virus kan een baby zelfs fataal worden! Omdat ik vind dat elke volwassene dit moet weten, heb ik besloten om er een artikel over te schrijven en hoop ik dat jullie dit artikel delen met jullie vrienden en familie!

 

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Bij een infectie ontstaan er kleine blaasjes, gevuld met een troebele vloeistof rondom de lippen of in de mondhoeken. De blaasjes gaan snel stuk waarna er een korstje ontstaat. Een koortslip zorgt vaak voor een branderig, pijnlijk gevoel op de plaats van de blaasjes. 

 

Hoe krijg je een koortslip?

Een koortslip ontstaat door het herpes simplex virus wat zeer besmettelijk is. Het virus wordt overgedragen door contact met de aangedane huid, doordat degene met de koortslip eraan heeft gezeten en het via handcontact overbrengt of door besmet speeksel bij het delen van een drinkbeker bijvoorbeeld. Daarnaast kan een baby ook het herpes virus oplopen bij de geboorte als de moeder herpes genitalis heeft. 

 

Het gevaar voor volwassenen

Voor volwassenen is een koortslip lastig en pijnlijk, maar kan het zelden kwaad. Het is wel erg besmettelijk en na aanraking kan het virus ook in het oog of op de geslachtsorganen terechtkomen. Als de blaasjes zijn opgedroogd, kan het virus niet meer worden doorgegeven. 

 

Het gevaar voor baby's

Voor pasgeboren baby's is een koortslip wél gevaarlijk. Of beter gezegd: voor pasgeboren baby's die geen beschermende antistoffen van hun moeder hebben meegekregen, is een koortslip wél gevaarlijk. Dit is het geval als de moeder nog nooit een koortslip gehad heeft.

Het virus is extra gevaarlijk voor baby's, omdat hun afweermechanisme nog niet volledig is ontwikkeld. Bij baby's kan het herpes virus zich verspreiden naar de hersenen en andere organen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een hersenontsteking of een hersenvliesontsteking.
Als het virus in het oog komt, kan een ooginfectie ontstaan, waardoor blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid bij een baby kan optreden. 

Een kus van een persoon met een koortslip op een baby wordt ook niet voor niets 'The kiss of death' genoemd. 

 

Symptomen van een koortslip bij baby's

Let goed op de volgende symptomen:

 • Koorts

 • Benauwdheid

 • Slecht drinken

 • Braken

 • Sufheid

 • Blaasjes op of om de mond

 • Pijn in de mond

 • Zere keel

 • Gezwollen lymfeklieren

 

Als je denkt dat je baby, jonger dan 3 maanden, een koortslip heeft, bel dan onmiddellijk de dokter. 

 

Advies voor volwassenen met een koortslip in het contact met baby's

 • Ben je niet de ouder van de baby?
  Blijf dan uit de buurt, totdat de blaasjes volledig zijn opgedroogd.

 • Ben je wel een ouder van de baby?
  Probeer dan niet aan je koortslip te komen, je baby niet te kussen en je handen telkens goed te wassen, voordat je je baby verzorgt. 

 

Wist jij dat een koortslip voor baby's zo gevaarlijk is?

 

Bronnen: https://mijnkinderarts.nl/ziekten/huid/koortslip/

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Herpes_labialis_koortslip/Herpes_labialis_koortslip_en_zwangerschap:4v54O70ZRpKxIESwMiFq5g

https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/baby/koortslip-bij-baby-voorkomen-en-behandelen/?

https://www.thuisarts.nl/koortslip/ik-heb-koortslip#kan-een-koortslip-kwaad

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355