Kraamtijd: 40 dagen rust

In Nederland lijken moeders vaak het doel te hebben om na de bevalling weer zo snel mogelijk op de been te zijn. Om na de eerste week alweer wasjes te draaien, voor de oudere kinderen te zorgen en om weer zelf te zorgen voor het eten op tafel. Ontzettend jammer als je het mij vraagt. In veel andere culturen pakken ze de kraamtijd heel anders aan. Daar staan de eerste 40 dagen in het teken van rust. Bedrust het liefst. In deze blogpost lees je waarom dit zo belangrijk is en vind je tips om jouw kraamtijd zo rustig en fijn mogelijk te laten verlopen.

 

Waarom? 40 Dagen rust

Een zwangerschap en bevalling zijn niet niks. Die 40 dagen zijn erop gericht om jou volledig te laten herstellen. Zowel lichamelijk als geestelijk. Je kunt de hele dag dutjes doen om bij te komen van de bevalling én om de gebroken nachten aan te kunnen. Je geeft de weke delen rondom je bekken en je buikspieren de tijd om weer terug op hun plek te komen. Het huid-op-huid contact en de rust zijn goed om de borstvoeding op gang te laten komen. Door veel met je baby op bed te liggen geef je hem/haar een zachtere landing op de wereld en kun je elkaar optimaal aan elkaar wennen en 'bonden'. Ook blijkt uit onderzoek dat het nemen van voldoende rust na de bevalling de kans op een postpartumdepressie vermindert. En zo zijn er nog veel meer voordelen te noemen.

 

Geen 'moeten'

Het is niet de bedoeling dat je die 40 dagen rust ziet als 'moeten'. Dat je de dagen aftelt dat je je bed uit kan en een wandelingetje kan gaan maken. Het is bovenal belangrijk dat je je gevoel volgt. Maar het is wel ontzettend fijn als je in ieder geval de mogelijkheid hebt om veel te rusten en als er weinig tot niets van je verwacht wordt.

 

Hoe dan?!

Ik begrijp dat het in Nederland ontzettend lastig is om zo'n kraamtijd te realiseren. In sommige situaties is het zelfs onmogelijk. Maar je kunt ongetwijfeld íets regelen om de kraamtijd zo rustig mogelijk te laten verlopen. En eigenlijk kom je dan niet onder hulp vragen uit. Trek de stoute schoenen aan en vraag eens rond of iemand jou zou willen komen ondersteunen na de bevalling. Kan er iemand voor je koken? Of kun je misschien een mealtrain regelen? Kan er iemand voor je oudere kinderen zorgen? Of kunnen ze extra naar de opvang? Kan er iemand komen schoonmaken? Kan je partner vrije dagen opnemen?

Als je de hulp niet in je familie- en vriendenkring vindt, of als je dit niet prettig vindt, kun je ook een postpartum doula of iemand van het Postnatal Support Network inschakelen. Zij helpen je graag!

En voel je tenslotte vrij om het kraambezoek nog een tijdje uit te stellen. Het is echt niet erg als je de eerste maand alleen de opa's en oma's en je beste vriendin op bezoek wil hebben. 

 

Zou zo'n kraamtijd van 40 dagen (bed)rust iets voor jou zijn?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355