Krijgt jouw kind multivitamines? Let op!

20 Sep 2019

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de samenstelling van 37 verschillende multivitamines voor kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat veel multivitamines voor peuters niet goed afgestemd zijn op hun behoeften. 

 

Onnodig hoge dosering

Sommige multivitamines bleken te hoge doseringen vitamines en mineralen te bevatten. Zo bevat Omnivit Junior Gummies meer vitamine A dan de aanvaardbare bovengrens die is vastgesteld door de Europese toezichthouder. Langdurig teveel vitamine A slikken kan vergiftiging veroorzaken. In New Care Supplements Multi kinderen en Nirin Supplements minder vitaminen & mineralen zit te veel foliumzuur. Deze 3 multivitamines worden dus afgeraden.

 

Te lage dosering

In bijna de helft van de 37 verschillende multivitamines zit te weinig vitamine D. En dat terwijl dit de enige vitamine is die noodzakelijk wordt geacht voor peuters, ongeacht hoe goed ze eten. Het advies voor deze groep is om dagelijks 10 microgram vitamine D bij te slikken om de zeldzame rotziekte rachitis te voorkomen. Dan zou je bovenop de multivitamine je kind dus ook nog eens extra vitamine D pillen of druppels moeten geven. Niet handig.

 

Verwarrende etiketten

Fabrikanten zijn verplicht om op de etiketten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per vitamine of mineraal voor volwassen te vermelden. Kinderen hebben vaak veel minder nodig. Als 'leek' kun je dus niet aan het etiket zien of de multivitamine afgestemd is op de behoefte van je kind. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: "Dat moet echt anders. Vijf jaar geleden hebben we dit al aangekaart bij het ministerie, maar helaas is er nog niets veranderd op het etiket. Het wordt hoog tijd dat producten bedoeld voor kinderen ook de voedingsadviezen voor kinderen vermelden."

 

Goede multivitamines

Laveen Olive drops multivitaminen voor peuters kwam als beste uit de test. Deze multivitamine bevalt vitamine D, A, E en K. De hoeveelheid is voldoende, maar nooit hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast zijn de druppels op basis van olijfolie wat fijn is, omdat vitamine D het beste wordt opgenomen in combinatie met olie. Deze multivitamine bevat geen suiker of zoetstof.

 

De multivitamines van Laveen zijn te koop via deze link.

 

Geef jij je kind multivitamines? Welke?

 

*De link in dit artikel is een affiliate link.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355